Image 1
Image 2

RECUNOȘTINȚĂ POLITICĂ

Simpozion Iuliu Maniu, la Teatrul de Nord

În cadrul anului Iuliu Maniu, vineri 15 decembrie 2023, Asociația Social Culturală ”Satele Unite ale Sătmarului” a organizat un eveniment de cinstire a marelui om politic.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Manifestările au debutat la bustul ilustrului politician, amplasat în centrul vechi al Sătmarului. Figura lui Iuliu Maniu a fost evocată de președintele organizației județene Satu Mare a PNȚ-MM, Gheorghe Berinde și părintele Cristian Borz, parohul greco – catolic din Bădăcin, de numele căruia se leagă restaurarea casei memoriale din satul natal al lui Iuliu Maniu.

 

În foaierul teatrului a fost organizată expoziția ”Iuliu Maniu un destin de excepție” care a fost prezentată de dr. Marin Pop, director al Muzeului de Istorie și Artă Zalău.
În prezența unei numeroase asistențe, pe scena Teatrului de Nord s-a desfășurat simpozionul “Zilele culturale Iuliu Maniu: între datorie și sacrificiu”.

 

Discursuri evocatoare

 

 

În deschidere, moderatorul manifestării, Felician Pop, a evocat figura ilustrului sărbătorit, subliniind liniile de forță care au marcat destinul acestui om exemplar. Deputatul PNL Adrian Cozma, inițiatorul Legii 195/2023 prin care a fost instituit ”2023 – Anul Iuliu Maniu”, a vorbit despre moștenirea politică pe care ne-a lăsat-o Maniu și despre modelul politicianului desăvârșit, care și-a pus întreaga energie pentru unitatea statală a României și apărarea libertăților democratice.

 

Deputatul PNL de Bistrița Năsăud, Robert Sighiartău, co-inițiator al acestei legi, a reliefat la rândul său, rolul pe care Iuliu Maniu l-a jucat în desăvârșirea unității naționale și în promovarea valorilor autentice ale democrației de tip european, fiind un precursor al ideii de unitate europeană.

 

Deputatul USR Satu Mare, Radu Panait, și-a exprimat speranța că modelul politic pe care Maniu l-a reprezentat în viața noastră politică va fi urmat și de clasa politică actuală, prin forța ideilor și claritatea strategiilor care au asigurat succesul ilustrului om politic.
Deputatul PSD Satu Mare, Radu Cristescu, a făcut un apel către toți sătmărenii, ca inspirați de modelul lui Iuliu Maniu, să-și unească toate eforturile și să aibă forța și determinarea de a pune mai presus de interese partinice, pe cele naționale.

 

Subprefectul Romeo Pop a salutat inițiativa organizării acestui eveniment emoționant, subliniind importanța modelelor în viața noastră politică. Gheorghe Berinde președintele PNȚ – MM Satu Mare a felicitat organizatorii și și-a exprimat speranța ca prin coagularea forțelor de dreapta se va putea realiza o ofertă electorală viabilă pentru viitor.

 

Gheorghe Șiman, vicepreședinte zonal al PNȚ – MM, a prezentat un studiu elaborat despre biografia lui Iuliu Maniu și opera lui politică. Un cuvânt de salut a transmis și reprezentantul Episcopiei Greco – Catolice Maramureș, vicarul general, protosincelul Florin Fodorut, care a vorbit despre legătura dintre politică și credință, care la Iuliu Maniu, a fost indestructibilă. Părintele Cristian Borz, autor al unor lucrări de referință privind viața și activitatea lui Maniu, a evocat figura acestuia, educația sa exemplară, înrâurită de marii înaintași ai familiei sale în special Simion Bărnuțiu.

 

Prof. Univ. Dr. Doru Radosav a făcut un amplu expozeu și un interesant portret al lui Iuliu Maniu, subliniind contextele istorice, nu întotdeauna favorabile în care marele om politic a luptat cu dârzenie și a avut câștig de cauză.
În finalul manifestării a avut loc o dezbatere între filosoful Mihail Neamțu și istoricul Ovidiu Pecican, axată pe ideea actualității lui Iuliu Maniu și felul în care contemporaneitatea îl percepe și asimilează învățămintele sale.

 

Asociația Social Culturală ”Satele Unite ale Sătmarului”, reprezentată de Oana Țope și Bianca Murgu, au oferit în semn de mulțumire tuturor vorbitorilor câteva plachete. Momentele artistice au fost asigurate de către eleva Denisa Avram de la Liceul de Artă ”Aurel Pop” Satu Mare, Cvartetul 4 Ever, corul de copii GeSo și cantautorul de muzică folk, Adrian Lupescu.

 

Citește și

Legea propusă de Adrian Cozma prin care 2023 este declarat Anul Iuliu Maniu a fost promulgată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with