Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Comisia Europeana vrea simplificarea procesului de inmatriculare a autovehiculelor dintr-un stat membru in altul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Antonio Tajani - vicepresedintele Comisiei Europene
Antonio Tajani - vicepresedintele Comisiei Europene

Datele statistice arata ca in fiecare an, cetatenii si intreprinderile din Uniunea Europeana au nevoie sa transfere circa 3,5 milioane de autovehicule dintr-un stat membru in altul si sa le inmatriculeze conform legislatiei nationale.

In ciuda acestui aspect, comisarii europeni cred ca tot ceea ce in cadrul unei piete unice din secolul XXI, ar trebui sa fie un simplu proces de inmatriculare este adesea o procedura administrativa greoaie si de durata, din cauza normelor diferite si a cerintelor contradictorii.
“Este nevoie, in medie, de 5 saptamani pentru incheierea procedurilor, iar costul unei inmatriculari este estimat la 400 de euro pentru cetatean si pentru intreprinderi. In plus, aceste probleme reprezinta un obstacol semnificativ si pentru libera circulatie a bunurilor, serviciilor si lucratorilor si, ca urmare, pentru cresterea economica si crearea de locuri de munca in Europa”, se arata in comunicatul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.
Comisia Europeana a decis sa actioneze pentru a reduce in mod semnificativ dificultatile administrative. Propunerea prezentata de vicepresedintele Antonio Tajani ar duce la o simplificare administrativa substantiala, cu economii totale de cel putin 1,5 miliarde de euro pe an pentru intreprinderi, cetateni si autoritatile responsabile cu inmatricularile.
“Propunerea este simpla si abordeaza chestiuni foarte concrete. Reinmatricularea autovehiculelor provenite din alte state membre va fi limitata, in sensul ca, de exemplu, cetatenii care lucreaza intr-un alt stat membru si care utilizeaza un automobil inmatriculat de angajatorii lor nu vor mai fi nevoiti sa-l reinmatriculeze. in general, formalitatile administrative pentru reinmatricularea, in cadrul UE, a automobilelor, camionetelor, autobuzelor si camioanelor vor fi mult simplificate, de exemplu la mutarea resedintei dintr-un stat al UE in altul si la cumpararea unui automobil de ocazie dintr-o alta tara a UE.

De asemenea, va fi imposibila inmatricularea unui autovehicul furat intr-o alta tara din UE. Societatile de inchirieri auto vor realiza economii substantiale, intrucat vor putea sa transfere automobile dintr-un stat al UE in altul in perioada concediilor fara a le reinmatricula. Aceasta este o veste buna si pentru turisti, pentru ca este de asteptat ca inchirierea autovehiculelor sa se ieftineasca odata cu aprobarea propunerii”.

José Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, a declarat ca “prin propunerea prezentata astazi, Comisia doreste sa usureze cat mai mult, pentru cetateni si pentru intreprinderi, transferul si inmatricularea transfrontaliere de automobile in interiorul Uniunii Europene.

Regulile mult simplificate pentru inregistrarea transfrontaliera a automobilelor si reducerea substantiala a poverii administrative ne vor duce cu un pas mai aproape de o functionare fara sincope a pietei unice, motorul nostru pentru crestere economica si creare de locuri de munca”.

Formalitatile de reinmatriculare a unui automobil intr-o alta tara din UE vor fi reduse substantial. Propunerea inaintata inseamna o imbunatatire a situatiei pentru persoanele care isi petrec o parte din an intr-o alta tara din UE si carora, in prezent, li se solicita adesea sa-si reinmatriculeze autovehiculul.

Propunerea introduce principiul ca un automobil trebuie sa fie inmatriculat in tara din UE in care locuieste proprietarul sau si ca celelalte state membre nu-i pot cere proprietarului respectiv sa-si reinmatriculeze automobilul pe teritoriul lor, chiar daca persoana in cauza petrece o perioada mai lunga pe teritoriul respectiv.
Cand propunerea va fi adoptata de Parlamentul European si de Consiliu, aceasta va insemna ca de fapt cetatenii care isi petrec o parte din an intr-o resedinta de vacanta dintr-o alta tara din UE nu vor mai fi nevoiti sa-si reinmatriculeze automobilul in aceasta tara. De retinut e ca in acel moment cetatenii care se muta definitiv intr-o alta tara UE vor avea la dispozitie 6 luni sa-si reinmatriculeze automobilul in aceasta tara, iar cei care cumpara sau vand un automobil de ocazie in alta tara a UE nu se vor mai confrunta cu controale tehnice suplimentare si cu probleme administrative.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns