Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La ce este bun uninominalul?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cand s-a introdus un fel de vot uninominal pentru alegerile parlamentare toata lumea parea multumita. Se considera ca toate problemele se vor rezolva. Numai ca, in politica, omul nu sfinteste locul. Modificarea respectiva nu a facut decat sa duca in Parlament oameni mai slab pregatiti. In plus, uninominalul a alimentat traseismul politic. Parlamentarii chiar cred ca au fost alesi datorita meritelor personale.

In realitate, votul a fost la fel de politic si de politizat ca inainte.
Pe marginea uninominalului a inflorit o demagogie rar intalnita, pe cat de nefolositoare pe atat de imorala. Pana si parlamentarii din comisia de modificare a legii electorale si-au dat seama ca nu se poate merge mai departe cu aceasta minciuna. Astfel ca, zilele trecute, in unanimitate, reprezentantii puterii si ai opozitiei, s-au declarat de acord sa se revina la votul pe liste. Poate ca in teorie nu pare foarte democratic, realitatea demonstreaza ca este corect. Societatea omeneasca nu a descoperit ceva mai bun pentru a face functionala democratia decat partidele politice.

Ne place sau nu, formatiunile politice sunt temelia democratiei. Iar, parlamentele, ne place sau nu, sunt templele in care se pun pe hartie ideile despre libertate si egalitate. Responsabilitatea pentru un lucru rau facut revine partidului in jurul caruia s-a realizat o majoritate si, in consecinta, guverneaza tara. In niciun caz un individ ales uninominal nu poate fi tras la raspundere. Nu exista mijloace sa-l pedepsesti pe individ. Si oricum, alesul uninominal, apartine unui colegiu de regula foarte mic. El nu reprezinta vointa generala a poporului, ca intreg. Prin urmare, votul pe liste de partid este mai bun. Daca se va reveni la el, inseamna ca toate partidele au decis sa renunte la demagogie si sa-si asume responsabilitatea totala.

Sa luam un exemplu. Sa zicem ca toti parlamentarii de la PDL ar fi  fost alesi uninominal. Ce responsabilitate ar mai avea Emil Boc pentru perioada in care a guvernat. Cu atat mai putin ai putea amenda partidul. Sau daca toti parlamentarii USL ar fi alesi uninominal, ce raspundere ar mai avea PSD, PNL si PC? Fiecare ales s-ar bate cu pumnii in piept arogandu-si merite personale pe care nu le are.
Votul pe lista de partid este mai important decat pare. El ii face pe toti membrii unui partid copartasi la faptele rele si, deopotriva, asupra tuturora se revarsa laudele daca respectivul partid guverneaza bine.

Uninominalul isi are rostul sau la alegerile locale, acolo unde oamenii se cunosc intre ei. Cel mai reprezentativ ales este primarul. Oamenii de data aceasta nu mai voteaza exclusiv un semn electoral, ci pun stampila pe cineva despre care cred ca ar putea administra bine comunitatea.

Tot uninominal este ales si presedintele Consiliului Judetean. Acesta este omul care trebuie sa gandeasca strategii de dezvoltare, sa aiba capacitatea de a face conexiunile necesare dintre judet si guvern.    Presedintele unui consiliu judetean trebuie sa aiba calitatile unui prim ministru, dar si ale unui lider politic. Un presedinte slab, incapabil, nepregatit profesional,  condamna judetul la subdezvoltare. Faptul ca este ales uninominal este un lucru bun. Discutabila din punct de vedere democratic este alegerea dintr-un singur tur de scrutin.

Un alt capitol important, despre care se vorbeste mai putin, este modul in care se alcatuiesc listele pentru consilierii locali si judeteni. Acestia, desi sunt adevarati parlamentari locali, nu se bucura de acelasi tratament. Opinia publica ii trece cu vederea prea usor. Poate ca si ei, la fel ca primarii si presedintii de consilii judetene, ar trebui mai atent judecati si, eventual, trasi la raspundere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Viitorul sistem de alianţe

Asculta acest articol Noi şi nu prea, sistemele de alianţe puse la cale în înaintea alegerilor parlamentare dau măsura compromisurilor

Sigla Informatia Zilei

O vară de catifea

Asculta acest articol     Traian Băsescu ține neapărat să domine prin prezența în spațiul public. Nu contează evenimentul în sine,