Image 1
Image 2

Ziua internationala a cartii si a drepturilor de autor va fi dedicata in acest an traducerilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua internationala a cartii si a drepturilor de autor, 23 aprilie, va fi dedicata in acest an traducerilor, cu ocazia celei de-a 80-a aniversari a ‘Index Translationum’. Organizatia Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura a explicat ca ‘Index Translationum’, repertoriu mondial de traduceri nascut in 1932 in cadrul Natiunilor Unite, este cel mai vechi program al UNESCO.

Versiunea electronica a acestei lucrari contine peste zece milioane de date despre 500.000 de autori si 78.000 de edituri din 148 de tari. Ea permite sa se constate ca Agatha Christie, Jules Vernes si William Shakespeare sunt cativa dintre autorii cu cele mai multe lucrari traduse si ca Papa Ioan Paul al II-lea ocupa pozitia 22, iar Gabriel García Márquez pozitia 49 pe lista mondiala. 

Ziua de 23 aprilie marcheaza incetarea din viata a lui William Shakespeare si Miguel de Cervantes. UNESCO a ales aceasta zi pentru a aduce un omagiu mondial cartii si autorilor ei si pentru a incuraja pe fiecare, mai ales pe cei mai tineri, sa descopere placerea lecturii si sa respecte contributia de neinlocuit a creatorilor la progresul social si cultural.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Când a fost adusă Lupoaica prima dată la Satu Mare

LUPOAICA

Când a fost adusă Lupoaica prima dată la Satu Mare

Statuia Lupa Capitolina a fost adusă în România din Italia pentru întărirea moștenirii latine a românilor. După Unire, cele mai multe replici ale Lupoaicei au fost amplasate în Transilvania. Unele au dispărut în 1940, cum este și cazul celei din Satu Mare, fiind făcute alte replici după 1990.

ISTORIE LOCALA

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean

Pistol ascuns în perete, găsit în subsolul Muzeului Judeţean.După cum am mai scris, sediul Muzeului Judeţean Satu Mare din Bulevardul Vasile Lucaciu este în plină renovare. În timpul lucrărilor, un zidar a descoperit, ascuns într-o firidă din beci, un pistol ruginit. Arma era în spatele unor cărămizi nelipite cu mortar, ci doar tencuite pe exterior.