Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un studiu monografic: Fila din istoria Tarii Oasului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Coperta cartii
Coperta cartii

Recent ne-a parvenit la redactie studiul intitulat “Fila din istoria Tarii Oasului”, sub semnatura lui Ovidiu Mihai Hotca, profesor de istorie la Grup Scolar Ionita G. Andron Negresti-Oas.

Lucrarea (de mica intindere: 122 de pagini) evoca aspecte din viata osenilor si organizarea societatii din aceasta zona in a doua jumatate a secolului al XVII-lea si prima jumatate a secolului urmator.

Autorul incepe prin a prezenta sumar cadrele geografic, administrativ si istoric, dupa care trece la subiectul central al lucrarii: analiza structurii societatii din perioada la care ne-am referit. Acestei parti a lucrarii ii consacra doua capitole intitulate categorii sociale privilegiate si respectiv categorii sociale neprivilegiate. Daca textul destinat paturilor privilegiate trateaza distinct si detaliat nobilimea si mica nobilime (armalista), nu acelasi lucru se poate spune despre structurile sociale fara privilegii: tarani, negustori, mestesugari, jeleri si iobagi. Aici lipseste o delimitare neta intre categorii, in pofida numeroaselor cifre, statistici si tabele privind averile locuitorilor. Bunaoara, distinctia dintre jeleri si iobagi este destul de vaga si insuficient argumentata (jelerii “sunt mult mai putin importanti decat iobagii”). Tot tehnic, la fel ca intreaga lucrare, este tratat si capitolul intitulat ocupatiile locuitorilor.

Mult mai lamuritor este paragraful intitulat concluzii, in care autorul procedeaza la o analiza de ansamblu a societatii din Tara Oasului, in perioada tratata. Cititorul beneficiaza aici de o interpretare a datelor culese din izvoare foarte diverse (126 de referinte).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns