Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ponta incepe sa fie baiat simpatic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Amatorii de para-psihologie ar zice ca Victor Ponta emana energie pozitiva. Cei care cred in ratiune ar spune ca noul prim ministru face eforturi sa se faca placut de toata lumea. Ca sa para un baiat simpatic Victor Ponta nu trebuie sa se prefaca, ci doar sa fie el insusi. Este, intr-adevar, un om vesel, deschis, un tip care nu pare sa poarte ranchiuna.

A ramas cu acelasi zambet pe fata si la intalnirea cu ziaristi si la votul din Parlament, dar si la intalnirea cu presedintele Traian Basescu. Pe termen scurt, acest mod placut de a fi, ii va aduce premierului un surplus de incredere. Pe termen lung, si aici avem in vedere cele sase luni pana la alegerile parlamentare, capitalul electoral se poate deteriora. Vremurile sunt dure. Economia nu da semne de redresare foarte vizibile, Pretentiile populatiei sunt din ce in ce mai mari. Bugetarii asteapta revenirea salariilor, iar pensionarii isi vor banii inapoi. Sindicatele si deopotriva oamenii de afaceri asteapta mai mult de la Guvernul USL decat asteptau de la fostele guverne. Deci nu va fi deloc usor.

Pe zi ce trece, cu tot mai multe probleme de rezolvat in fata, zambetul lui Victor Ponta va fi din ce in ce mai amar. Daca premierul va vrea si nu va putea, daca echipa nu se va suda, daca liberalii vor trage in dreapta, iar social democratii in stanga, USL va intra in campania electorala din toamna cu un mare handicap. Cele 50-60 de procente se vor spulbera inainte de vreme.

Desigur, conteaza modul in care vedem noi insine schimbarea de guvern, dar important este cum se vede din exterior plecarea de la guvernare a PDL si instalarea noului Guvern USL. Presa straina pune sub semnul intrebarii continuarea reformelor in Romania. Pentru observatorii straini conteaza daca un guvern este de dreapta sau de stanga. Demiterea unui guvern de dreapta creeaza o anumita neliniste in randul investitorilor, fiind recunoscut faptul ca guvernele de stanga sunt mai darnice, mai inclinate spre masurile de protectie sociala.  Se spune ca dreapta aduna, iar stanga imparte. Simpaticul domn Victor Ponta este un social democrat autentic, gata sa sara in ajutorul celor multi si oropsiti. Vor reusi partidele de dreapta din coalitie, PNL si PC, sa se impuna in fata social democratilor si sa forteze continuarea reformelor? Ramane de vazut.

Ca sa impace si capra si varza, Victor Ponta va trebui sa dea dovada de mult tact, mai ales ca sunt mai multe capre si mai multe verze. In primul rand trebuie sa gestioneze relatia cu partenerii de guvernare. Sau poate ar trebui sa puna pe primul loc gestionarea puterii in interiorul PSD? Nu va fi usoara nici coabitarea cu un presedinte in opozitie. Traian Basescu nu si-a spus ultimul cuvant. Cotroceniul ramane un centru de putere care nu poate fi ignorat. In sfarsit, cu un ochi trebuie sa se uite spre PDL, ca spre un partid dornic sa se refaca intr-un timp scurt pentru a da batalia decisiva la alegerile din noiembrie.

Mai trebuie sa fie atent la UDMR si Minoritati, precum si la grupul UNRP. Pentru pastrarea echilibrului de acum pana in toamna, Guvernul Ponta are de muncit nu gluma. Provocarile vor veni una dupa alta, iar populatia nu mai pare dispusa sa se sacrifice pentru niciun partid, pentru nicio reforma. Intrebarea este daca domnul Ponta va fi simpatic pana la capat, in ciuda greutatilor inerente?   Daca, urmand exemplele majoritatii predecesorilor sai, se va transforma dintr-un tip simpatic intr-unul arogant?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Setul de revoluţii ale PSD

Asculta acest articol După ce a vândut luni de zile “creşteri salariale”, PSD se confruntă cu primul test real. Fluturaşii