Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Votantii au idei mai trasnite decat candidatii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Ideea ca la aceste alegeri au intrat in cursa cei mai slabi candidati prinde contur din ce in ce mai apasat. Alegatorilor nu le mai place nimic. Nu-i suporta pe cei care au ocupat fotoliile de primari pana acum si ii dispretuiesc pe cei care ravnesc sa le ia locul. Nu le place programul niciunui partid, considerand ca nu este vorba decat despre promisiuni mincinoase.

Nu le plac partidele mari, dar nici cele mici. In general nu le place nimic din ce li se propune, dar cu toate acestea abia asteapta sa se prezinte la vot. Vor sa-i arda pe toti, punand stampila pe un anumit candidat pentru a se razbuna pe candidatii pe care nu-i voteaza. In aceasta campanie, mai mult decat in cele trecute, o parte dintre votanti au idei mai trasnite decat candidatii. De exemplu un alegator propune trotuare mobile, iar altul spune ca numele strazilor ar trebui scrise pe o tabla de un metru patrat.

Dupa mai bine de 20 de ani de democratie, electoratul s-a maturizat. In jur de 40% s-a maturizat atat de tare incat nu se prezinta la vot. Mai mult de jumatate dintre cei care voteaza pun stampila pe primarii in functii. Mai raman vreo 20-30% din alegatori care vor schimbare, fara sa le fie prea clar ce inseamna asta.

Se mai observa un fenomen. Sustinatorii unui partid sau candidat ii urasc pe sustinatorii partidelor adversare mai mult decat se urasc candidatii intre ei. Poate ca rautatea aceasta vine in mare parte de la aparentul anonimat pe care ti-l da internetul. Poate ca vine din dezamagirea fata de toate partidele care s-au perindat pe la guvernare pana acum. In sfarsit, radicalizarea electoratului este o reactie fata de intreaga clasa politica, vazuta ca o adunatura de incapabili, iresponsabili si corupti.

Este, desigur, o perceptie falsa. Clasa politica nu poate fi judecata la gramada, la fel cum nu pot fi judecati toti alegatorii ca o masina automata de vot. Sunt diferente majore intre diferitele categorii de alegatori. Intr-un fel se voteaza la tara si in orasele mici si cu totul altfel in comunitatile mari si foarte mari. Votantii de la tara se tem de schimbare, dar in acelasi timp sunt mai vulnerabili la cadourile electorale. Votantii oraselor mari se cred mai destepti decat toti candidatii, insa principalul criteriu este daca ii place sau nu-i place un candidat sau altul. Ca si pe Facebook.

Foarte putini sunt cei care intr-adevar sunt interesati de programe, de capacitatea celui care vrea sa fie primar sau presedinte de consiliu judetean. Cu toate acestea, acestea sunt voturile decisive.

Acei alegatori inteligenti, capabili sa discearna intre bine si rau pentru comunitate, aduc victoria sau infrangerea unui candidat. Este adevarat ca sunt din ce in ce mai putini, insa ei exista si trebuie tinut seama de ei. Pentru ei partidele se chinuie sa prezinte proiecte cat de cat realiste, logice, care pot fi transpuse in practica.

Granita dintre populism, demagogie, promisiuni desantate si corectitudine, onestitate, simt practic este atat de ingusta incat trece neobservata. Electoratul s-a obisnuit sa puna semnul egal intre toate partide si toti candidatii, pentru ca pe urma tot acel electorat sa spuna ca au fost alesi in functii oameni nepotriviti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Mașinării și mașinațiuni

Asculta acest articol     Dacă PSD este recunoscut ca o veritabilă mașinărie de vot,  vechiul PDL a devenit celebru prin

Sigla Informatia Zilei

Săptămâna și scandalul

Asculta acest articol Nu trece o singură săptămână fără un incident sau accident în PSD. Partidul lui Liviu Dragnea este

Sigla Informatia Zilei

A venit vremea UDMR

Asculta acest articol Partidele mari se autodevorează. Patru ani este o perioadă prea lungă pentru ca o formațiune politică, o