Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Subiectele de matematică la bacalaureat 2012 nu au fost ierarhizate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Oprea
Victor Oprea

Mai multi profesori de matematica, unii dintre ei  în comisii de corectare, au semnalat faptul ca subiectele date la bacalaureat nu erau în ordine, ne scrie Victor Oprea, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Satu Mare.

Astfel, “subiectul de matematica M1 este destinat claselor de profil real, cu numar mai mare de ore de matematica, si o programa scolara mai vasta. In schimb, matematica M2 sunt este pentru alte specialitati si pentru licee tehnice, cu numar mai mic de ore si o programa scolara mai putin pretentioasa. Comparand subiectele date la bacalaureat reiese ca subiectele M2 erau mai dificile decat subiectele M1”, sustine interlocutorul.

Compararea subiectelor M1 si M2

Iata interpretarea profesorului de matematica Traian Tamiian de la Liceul Teoretic Carei. “Comparand subiectele date la examenul de bacalaureat 2012 la disciplina matematica M1(specializarea matematica informatica – 5 ore pe saptamana) cu cele date la matematica M2 (profil stiinte ale naturii – 4 ore pe saptamana si tehnic, servicii – 3 ore pe saptamana) se constata urmatoarele. Din cele 18 probleme pe care le contine fiecare din cele doua subiecte putem remarca: 8 probleme au fost mai dificile la subiectul M2, respectiv problemele I.3), I.6); II.2.b); II.2.c); III.1.a); III.1.b); III.2.a; III.2.b); 8 au fost aproximativ de acelasi grad de dificultate, respectiv problemele I.1), I.2); I.4); I.5); II.1.a); II.1.b); II.1.c); II.2.a); doar doua dintre probleme au fost mai dificile la M1, anume problemele III.1.c) si III.2.c).

Avand in vedere toate cele de mai sus nu este de mirare ca rezultatele au fost cele cunoscute, cu mult mai multe note de peste 9 (chiar de 10) la M1, fatade anul trecut si foarte putini cazuti la M1. Pentru cei cu subiecte M2 rezultatele au fost catastrofale, cele mai multe note fiind sub 3 (dar foarte multe sub 1,5), foarte putine note intre 5 si 6, iar notele peste 7 au fost o raritate.

Intrebarea logica ce se poate pune este: nu cumva, din greseala, subiectele de la M2 au fost date la M1? Daca nu, atunci putem spune cel putin ca la elaborarea subiectului de M2 nu s-a tinut seama de gradul de pregatire al elevilor de M2, avand in vedere ca ei au alocate mai putine ore de matematica pe saptamana”, incheie profesorul Tamiian.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns