Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Curtea Constituţională a amânat luarea unei decizii privind referendumul

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala

Şedinţa Curţii Constituţionale pe tema rezultatului referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu a fost amânată pentru joi, astfel încât Curtea să poată cere informaţii suplimentarede la instituţii abilitate, au declarat surse oficiale.

 

Curtea Constituţională a anunţat oficial, miercuri seara, că a amânat dezbaterile legate de rezultatul referendumului pentru joi, la ora 09.00, şi că solicită informaţii Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Institutului Naţional de Statistică.

“Plenul Curţii Constituţionale, în temeiul art. 77 din legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a solicitat informaţii necesare soluţionării contestaţiilor de la Ministerul Administraţiei şi Internelor şi de Institutul Naţional de Statistică. Până la momentul închiderii şedinţei, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a răspuns solicitării Curţii”, se arată în comunicatul CC, citat de Mediafax.

De asemenea, se precizează că joi vor fi reluate începând cu ora 09.00 “dezbaterile referitoare la contestaţii şi confirmarea rezultatelor referendumului”.

 

Totodată, CC menţionează că miercuri au fost primite cele 18.548 de procese verbale întocmite în secţiile de votare din ţară şi din străinătate şi au fost înregistrate trei dosare care au ca “obiect contestaţii precum şi mai multe cereri din partea cetăţenilor cu privire la rezultatul referendumului din data de 29 iulie”.

Şedinţa a început în jurul orei 14.00.

Documentele cu rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie privind demiterea preşedintelui au ajuns miercuri de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională.

Participarea la referendum a fost de 46,24%, iar dintre alegători, 87,52% au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu, iar 11,15% s-au pronunţat împotrivă, potrivit rezultatelor finale ale referendumului din 29 iulie, anunţate miercuri de BEC.

Din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, de 18.292.464, au participat la referendum 8.459.053, reprezentând 46,24%. Din aceştia, 7.403.836 (87,52%) persoane au votat “Da”, 943.375 (11,15%) au votat “Nu”, iar 111.842 (1,32%) au fost voturi nule.

CCR decide cu o majoritate de 6 la 3

Curtea Constituţională este instituţia care validează sau invalidează rezultatele referendumului de demitere a preşedintelui României.

Validarea sau invalidarea referendumului depinde voturile a şase din cei noua judecători ai Curţii Constituţionale, întrucât plenul CC decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii rezultatului consultării directe a cetăţenilor.

De regulă, pe sesizările obişnuite adresate, plenul Curţii decide cu votul majorităţii judecătorilor Curţii.

Potrivit alineatului 1 al articolului 46 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, CCR poate cere informaţii de la autorităţile publice.

BEC este obligat să prezinte, la solicitarea Curţii Constituţionale, informări asupra fazelor şi operaţiunilor de desfăşurare a referendumului, stipulează următorul alineat.

Articolul 47 – (1) din legea menţionată precizează că plenul Curţii Constituţionale decide cu o majoritate de două treimi asupra valabilităţii referendumului.

“(2) Hotărârea Curţii Constituţionale stabileşte dacă a fost respectată procedura pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia. (3) Înaintea publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, hotărârea Curţii Constituţionale se prezintă Camerei Deputaţilor şi Senatului, întrunite în şedinţă comună”, stipulează următoarele alineate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Întreprinderea «1 SEPTEMBRIE» Satu Mare

IFPLUS ISTORIE LOCALĂ

Ce se producea la întreprinderea «1 SEPTEMBRIE» Satu Mare în anii ’70 ?

Fondată în 1906, actuala fabrică Electrolux din Satu Mare, inițial cunoscută sub numele de „1 Septembrie”, a evoluat de la producția rudimentară la fabricarea de echipamente moderne pentru gătit, extinzându-și semnificativ producția și modernizarea de-a lungul decadelor.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now