Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Politicienii din schimbul trei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Noua generație de politicieni, născuți în comunism, educați în capitalism, nu sunt chiar atât de diferiți de politicienii din vechea generație pe cât ne-am aștepta. Greu găsești printre ei oameni “cinstiți și săraci”. Sunt chiar mai dornici de îmbogățire decât confrații mai bătrâni. Vorbesc mai multe limbi străine, dar asta nu-i împiedică să fie la fel de coruptibili sau chiar mai corupți decât predecesorii.

Politicienii din schimbul doi sau chiar trei, nu au adus, din păcate, un plus de valoare. Viața politică este chiar mai mizerabilă decât înainte de intrarea lor în scenă.

Dar pe cine am putea nominaliza, ca reprezentanți ai tinerei generații? În primul rând pe Victor Ponta. El s-a înconjurat de o pleiadă de colegi, care, din păcate, nu strălucesc prin corectitudine, competență și moralitate. Un exemplu ar fi Dan Șova. El a adus deja deservicii de imagine Guvernului USL, prin declarații anti-semite.

De partea cealălaltă, fără îndoială, trebuie să-l nominalizăm înainte de toate, pe Mihai Răzvan Ungureanu. Tânărul politician, mai degrabă un carierist decât un intelectual, suferă de un soi de narcisism care îl va pune în situații conflictuale mai degrabă cu partenerii decât cu adversarii.

Cum USL se află deja la guvernare, atenția opiniei publice începe să se îndrepte spre opoziție. În contextul formării polului de dreapta, au apărut figuri din ce în ce mai interesante. Sobrul Vasile Blaga are în stânga și-n dreapta trei personaje interesante, în contrast cu personalitatea lui, cu statura lui de politician moderat.

Mihai Răzvan Ungureanu, căruia îi place să-și spună MRU, adică “mereu”.  Tot lângă Blaga stă  Aurelian Pavelescu, “urmașul” lui Iuliu Maniu și Corneliu Coposu, dar și pe un Mihai Neamțu. Acest tinerel ciudat a fondat  de unul singur un partid numit Noua Republică. Și el trece drept un intelectual rasat.

Formația sa intelectuală este un talmeș-balmeș. A făcut un liceu de matematică, după care s-a înscris la o facultate de filozofie. A trecut la teologie, pentru ca apoi să aselenizeze în politică. A avut puseuri de legionarism, care s-ar putea să-i fi viciat gândirea politică. Se va vedea mai târziu, când eventual va ajunge în poziția de prim ministru, de ce este capabil.

Prin forța împrejurărilor, politicienii din schimbul trei sunt chemați să scoată România din criză. Generația lui Ion Iliescu s-a dus. Generația lui Traian Băsescu, Adrian Năstase, Viorel Hrebenciuc, Cezar Preda iese încet, încet din scenă, împinsă de la spate de noul val. Ungureanu, Ponta, Neamțu, Șova și altora ca ei li se transmite responsabilitatea de a administra țara. Dacă toată ziua se poartă ca niște puștani, dacă se ceartă ca niște țațe, situația nu se va îmbunătăți. Vom rămâne la coada Europei, o țară frumoasă guvernată de niște ciudați. O țară cu oameni harnici riscă să devină o țară leneșă.

Dar până una-alta, responsabilitatea totală asupra actului guvernării îi revine USL. Poate că MRU, Neamțu, Aurelian Pavelescu sunt niște ciudați, dar ar fi cazul ca Victor Ponta și Crin Antonescu să fie mai așezați, mai responsabili. Au pierdut lupta cu Traian Băsescu.

Trebuie să accepte lucrurile așa cum sunt și să nu mai încerce să deschidă uși care nu au balamale. Și ei sunt, în fond, făcuți din același aluat cu adversarii lor. Și ei sunt la fel de vinovați ca și Traian Băsescu. Până la sosirea unui mesia, ar fi cazul ca politicienii din schimbul trei să nu se mai lase amețiți de putere. De o putere de dragul puterii, nu de una creativă.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Mana de fier a ruginit?

Asculta acest articol Este recunoscut faptul ca Traian Basescu a condus tara, adica guvernul, principalele institutii, dar si PDL, cu

Sigla Informatia Zilei

O situație anormală

Asculta acest articol După o lungă perioadă de timp în care prima vioară a fost justiția, rolurile par să se

Sigla Informatia Zilei

Enclavizarea colegiilor

Asculta acest articol Pe măsură ce se apropie data intrării în campania electorală oficială se ascut săbiile. În primul rând