Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Concert de nivel deosebit în deschiderea Zilelor Muzicale Sătmărene

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Festivalul Internaţional “Zilele Muzicale Sătmărene”, organizat de Filarmonica “Dinu Lipatti” cu sprijinul Ministerului Culturii şi al autorităţilor locale, a debutat joi seară cu un concert simfonic dedicat muzicii lui Johannes Brahms, având-o ca solistă pe pianista Dana Borşan şi fiind condus de dirijorul japonez Shinya Ozaki.

În prima parte a fost cântat Conceertul nr. 1 în re minor pentru pian, în care solista şi-a confirmat bunul renume, în ciuda evidentei indispoziţii cauzate de o răceală. Ţesătura simfonică a partiturii şi bogăţia de idei muzicale au fost scoase la lumină, uneori fascinant, de una din muzicienele de elită ale ţării, absorbită cu totul în actul interpretativ şi variind cu multă fantezie tuşeele şi cursele de bravură pe claviatură. Aplauzele finale au fost entuziaste, după ce în timpul concertului publicul a fost vizibil cucerit.

Partea secundă a fost dedicată Simfoniei I în do minor, care a avut parte de o lectură energică din partea dirijorului nipon şi orchestrei sătmărene, într-o prestaţie foarte bună, omogenă şi convingătoare. Personalitatea puternică a maestrului Ozaki a dictat caracterul interpretării, arătând filonul beethovenian recunoscut chiar de Brahms şi “dat pe faţă” în partea finală cu izbucnirea unui citat din Simfonia a IX-a. Orchestra şi dirijorul ei au fost aplaudaţi îndelung şi pe deplin meritat la finalul serii inaugurale a festivalului.

Următorul concert va avea loc în seara de marţi, 2 octombrie, la biserica Calvaria, fiind vorba de un recital al violoncelisstului Alexandru Moroşanu şi pianistei Tatiana Moroşanu, în care muzica barocă va predomina.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns