Image 1
Image 2

Ștefan Novak dirijează joi un concert simfonic cu lucrări mai rar cântate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Orchestra dirijată de Ștefan Novak
Orchestra dirijată de Ștefan Novak

Aflat în plină ascensiune în cariera sa dirijorală, Ștefan Novak propune joi, 26 aprilie, de la ora 18.30, două lucrări destul de rar cântate în România, alături de orchestra Filarmonicii “Dinu Lipatti” și pianistul maghiar Boda Balazs, revenit pe scena sătmăreană după ce în anii trecuți a cântat concerte de Beethoven și Mozart și a evoluat în recitaluri.

Programul va fi deschis de Concertul pentru pian și orchestră în sol minor op.33 de Antonin Dvorak, o lucrare cu pronunțat caracter simfonic, în care pianul solist conduce orchestra mai degrabă decât să o concureze, prima încercare a lui Dvorak în genul concertant, în care i-au urmat mai cunoscutele Concerte pentru vioară, respectiv violoncel. Partea solistică a partiturii compuse în 1876 a fost revizuită de Wilem Kurz.

Va urma Simfonia nr. 1 în Re major de Charles Gounod, compusă în 1855, în manieră aproape clasică, limpede și precis desenată, o lucrare care l-a inspirat pe foarte tânărul elev al lui Gounod, Charles Bizet, să compună și el o simfonie. Desigur, Gounod este mai cunoscut pentru operele “Faust” și “Romeo și Julieta”, care aveau să vină mai târziu, dar muzica plăcutâ și atent aranjată a simfoniei anunță succesele de mai târziu.

Este valabil abonamentul nr. 26, iar biletele se găsesc la intrarea Sălii Filarmonicii. De la ora 18, în holul sălii de concerte, va avea loc un moment memorial la împlinirea a cinci ani de la trecerea în veșnicie a fostului director al Filarmonicii, Ștefan Gregoroviciu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

BIOGRAFIE

O pagină din filosofia de viaţă a dr. Vasile Lucaciu

Vasile Lucaciu (21 ianuarie 1852 – 29 noiembrie 1922) şi-a câştigat un loc bine determinat în istoriografia românească încă din timpul vieţii. Spre deosebire de alţi români transilvăneni, personaje importante în viaţa politică de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX, apoi în pregătirea Unirii din 1918, Vasile Lucaciu nu a intrat niciodată într-un con de umbră, nu a rămas un personaj necunoscut sau dat uitării.