Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ANI cere revocarea senatorului Diaconu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

ANI a cerut, marţi, Senatului aplicarea cu celeritate a sancţiunilor prevăzute de lege, respectiv revocarea lui Mircea Diaconu, solicitate ce vine în urma boicotării şedinţei de luni a Plenului Senatului, în care trebuia să se discute despre încetarea mandatului senatorului Diaconu.

“Orice amânare privind aplicarea prevederilor legale în materia incompatibilităţilor afectează, în mod grav, atât obiectivele României asumate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), cât şi percepţia cetăţenilor asupra domniei legii şi a statului de drept”, precizează, într-un comunicat de presă, Agenţia Naţională de Integritate (ANI).

ANI arată că prin hotărârea Înaltei Curţii de Casaţie şi Justiţie a fost menţinut “ca temeinic şi legal Raportul de evaluare întocmit de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a senatorului Mircea Diaconu”, hotărâre ce a rămas “definitivă şi irevocabilă în urmă cu mai bine de patru luni, la data de 19 iunie 2012”.

“De asemenea, menţionăm faptul că Mircea Diaconu nu mai poate candida pentru o funcţie eligibilă de membru al Parlamentului pe o perioadă de trei ani, potrivit prevederilor art. 25, alin. (2) din Legea 176/2010 – «persoana eliberată sau destituită din funcţie […] sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […], pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului»”, subliniază ANI.

Luni, şedinţa de Plen a Senatului în care urma să se discute subiectul încetării mandatului senatorului Mircea Diaconu a fost suspendată de preşedintele acestui for, Crin Antonescu, după ce a constatat că nu a fost întrunită prezenţa minină a parlamentarilor.

Senatorii Traian Igaş (PDL) şi Toni Greblă (PSD) reclamă că şedinţa de luni a plenului a fost suspendată din cauza absenţei parlamentarilor din cealaltă tabără politică, în situaţia în care trebuia să se discute despre încetarea mandatului senatorului Mircea Diaconu.

Senatorul PDL Traian Igaş a declarat presei că şedinţa de plen a fost suspendată din cauza absenţilor din partea puterii, susţinând că din partea democrat-liberalilor au fost prezenţi “undeva la 75% din numărul grupului parlamentar”.

“Noi, cei din PDL, am venit într-un număr destul de mare, regret că cei care susţin astăzi coaliţia de guvernământ nu au fost prezenţi în Senat şi sigur că din cauza lor nu am putut să ţinem astăzi lucrările în plen şi chiar am văzut o satisfacţie şi o bucurie pe faţa domnului Antonescu că a putut să plece mai repede de la serviciu şi astăzi acasă”, a acuzat Igaş, citat de Mediafax.

În 27 ianuarie 2011, Agenţia Naţională din Integritate (ANI) a constatat că senatorul liberal Mircea Diaconu este în incompatilbilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care pe lângă calitatea de parlamentar acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului “C.I. Nottara” din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns