Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Andreea Paul: USL a îngheţat măsurile dedicate mediului de afaceri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Andreea Maria Paul
Andreea Maria Paul

    Economia e viata. A facilita desfăşurarea afacerilor înseamnă a pune bazele unei dezvoltări economice pe termen lung, astfel incat sa poti plati salarii si pensii mai mari, sa poti oferi servicii de educatie si de sanatate mai bune. Este premisa pentru atragerea investiţiilor şi pentru stimularea mediului privat. România are nevoie de initiativa antreprenoriala, de dezvoltarea afacerilor, pentru că toate acestea duc la bunăstarea cetăţenilor. Or, in prezent, numarul de 24 de firme active la mia de locuitori ne asaza la jumatatea mediei europene cu 43 de firme la mia de locuitori. De aici porneste discutia despre asumarea riscului, initiativa si competitivitate.

Raportul privind uşurinţa de a face afaceri poziţionează România pe locul 72 din 185 de ţări din întreaga lume, similar cu poziţia înregistrată anul trecut. În UE ne poziţionăm pe locul 24, înaintea Italiei, Greciei şi a Maltei. Este loc de mai bine. Ritmul schimbărilor trebuie să fie mai rapid, pentru că dinamica globală este mai accelerată. Dar ne-am menţinut poziţia sub jumătatea clasamentului ca urmare a reformelor care au fost demarate sub guvernarea PDL.

Am urcat 18 locuri faţă de anul trecut la plata taxelor. Numărul mediu de plăţi pe care trebuie să îl facă firmele a scăzut drastic, de la 113 plăţi la 41. Cu toate acestea, rămânem în a doua jumătate a clasamentului, pe locul 136 din 185, ca urmare a timpului îndelungat încă necesar pentru plata acestora. Sub guvernarea PDL, am deschis mai multe fronturi de luptă pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, îndeosebi pentru susţinerea IMM-urilor prin Programul  Mihail Kogalniceanu sau prin Programul tinerilor debutanti in afaceri. Nu degeaba am pornit sub guvernarea PDL la diminuarea la jumătate a poverii administrative şi fiscale şi am creat portalul online unic de informare: www.immoss.ro, unde viitorii sau actualii antreprenori gasesc cumulate informatiile necesare, chiar oportunitati noi de afaceri.

Sub guvernarea Boc, s-au simplificat procedurile de inregistrare a unei afaceri

Am făcut mai uşoară deschiderea unei afaceri ca urmare a simplificării procedurilor de înregistrare. Am iniţiat şi coordonat personal reducerea perioadei de înfiinţare a unei firme, măsură care s-a resimţit începând din luna februarie 2012. S-a dovedit că nu am muncit degeaba. Ne poziţionăm pe locul 68 la uşurinţa înfiinţării unei noi afaceri. Comparativ cu anul trecut, durata înfiinţării unei firme s-a redus cu 4 zile.

Am facilitat obţinerea unui credit pentru antreprenori ca urmare a consolidării cadrului juridic prin intrarea în vigoare a noului Cod Civil în octombrie 2011. Raportul Doing Business 2013 ne semnalează că ocupăm cel mai bun loc la uşurinţa de a obţine credite: poziţia a 12-a în lume.

Ne păstrăm avantajele deja recunoscute în domeniul protecţiei investitorilor, unde ne aflăm pe locul 49 în lume. Uşurinţa cu care pot fi impuse clauzele contractuale ne plasează pe locul 60 în lume. Procedurile necesare la export şi import ne menţin pe locul 72, ca şi anul trecut. Aceeaşi poziţie o avem şi în cazul înregistrării proprietăţii, pentru care sunt necesare 8 proceduri, care durează în medie 26 de zile şi costă 1,2% din valoarea proprietăţii.

Una din cele mai slabe performante: accesul la electricitate

Cele mai slabe performanţe le înregistrăm la accesul la electricitate: suntem pe locul 168 din 185, ceea ce înseamnă că antreprenorii din România au nevoie de aproape 7 luni şi jumătate pentru se conecta la energia electrică. Nu doar mediul de afaceri întâmpină probleme. De pilda, o comunitate de oseni din Racşa, judeţul Stau Mare, nu a fost niciodată conectată la electricitate. Exemple, din pacate, gasesti si prin alte parti.

La fel, procedura pentru obţinerea unui permis de construcţie este mai mult decât greoaie: cu 15 etape, durează peste 9 luni şi jumătate şi costă 79,1% din venitul mediu pe locuitor – ne aflăm pe locul 129 la nivel mondial. Nici la reglementarea insolvenţelor nu stăm mai bine. Suntem pe locul 102 din 185, pentru că rezolvarea unui faliment durează 3 ani şi 4 luni, costă 11% din valoarea bunurilor firmei, iar rata de recuperare pentru creditori este de numai 29,2 cenţi/dolar.

România s-a oprit o dată cu venirea USL la guvernare. Au taiat masiv investitiile si posibilitatea de a crea noi locuri de munca. Nu am auzit de nicio eliminare de taxe în ultimele şase luni, de nicio măsură suplimentara pentru susţinerea IMM-urilor sau a mediului de afaceri. Guvernul USL a fost absent în ultima perioadă, antrenat doar in scandaluri politice.

USL isi aroga plata TVA la incasarea facturii

Îşi arogă însă, în propriul ropot de aplauze, plata TVA la încasarea facturii. Şi nici măcar această măsură nu le aparţine. Plata TVA la încasare este o măsură prevăzută prin Directiva Europeană 45 a Consiliului din 13 iulie 2010. Şi nu numai atât. Încă de la începutul acestui an, in ianuarie 2012, Guvernul Boc a negociat cu FMI introducerea acestei măsuri, cu scopul susţinerii IMM-urilor. În plus, în aprilie 2012, domnul ministru Ialomiţeanu a depus o iniţiativă parlamentară cu privire la deducerea TVA, pentru a transpune în legislaţia naţională această directivă.

Mai grav, la începutul acestei săptămâni premierul Ponta a anunţat că, împreună cu toţi miniştrii, va lăsa guvernarea în mâinile lui Florin Georgescu pentru ca intregul cabinet sa se implice în campania electorală.
USL să nu uite că o ţară trebuie guvernată. Lucrurile nu merg de la sine. Orice îmbunătăţire a condiţiilor pentru mediul de afaceri a îngheţat de şase luni încoace. Nu este de mirare că acum în Ghana sau Fiji este mai uşor să se facă afaceri decât în ţara noastră.

USL a dat drumul la robinetul cu promisiuni si populisme

A fi absent azi este echivalent cu cea mai gravă măsură de austeritate. USL nu a pregătit România pentru anul 2013. Nici macar bugetul pentru anul viitor nu este croit si anuntat public, de teama electoratului pus fata in fata cu realitatea economica. Însă a dat drumul larg la robinetul cu promisiuni si cu populisme, fara nicio acoperire.

Alianţa pentru România Dreaptă şi-a stabilit în mod clar ca direcţie de acţiune îmbunătăţirea mediului de afaceri, diminuarea cotei unice la 12% incepand cu ianuarie 2013, cresterea salariului minim pe economie de la 740 lei la cel putin 900 lei si diminuarea poverii fiscale pe munca in urmatorii 3 ani de guvernare, comasarea si eliminarea taxelor parafiscale si diminuarea numarului de ghisee si proceduri birocratice.

Este drumul cel mai sigur pentru creşterea prosperităţii pentru români: diminuarea birocraţiei şi reducerea costului  – timp şi resurse – suportat de firme, prin asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii legislaţiei. Nu există bariere pentru cei care s-au înscris pe calea dreaptă.

Andreea PAUL

Vicepresedinta PDL
Lector univ. dr. la Facultatea de Relatii Economice Internationale, ASE
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http:www.facebook.com/andreea.vass

Adresa de email: [email protected]

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns