Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pictură, grafică, sculptură şi metaloplastie la Galeria CJ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Expun artiştii Bakos Karoly, Vasile Koter şi Cătălin Sălăjan, membri AAP

Folkistele Georgeta Govor ;şi Loredana Morar au cântat la vernisaj
Folkistele Georgeta Govor ;şi Loredana Morar au cântat la vernisaj

    Expoziţia vernisată ieri la Galeria Consiliului Judeţean în organizarea Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare a reunit trei artişti experimentaţi şi patru domenii diferite ale artei.

Pictura şi grafica au fost reprezentate de Bakos Karoly, sculptura în lemn a fost adusă de Vasile Koter, iar metaloplastia aparţine singurului său reprezentant local, Cătălin Sălăjan.

Cei trei artişti au decis să facă din această expoziţie o retrospectivă a unor teme esenţiale din creaţia lor. Bakos Karoly a plasat pe urcuşul scării spre etaj peisajele mai vechi, preferând să aducă în prim-plan seria dedicată sintezei femeie-vioară (cu un inspirat “cvartet de coarde” printre lucrări). Vasile Koter îmbină satira istorico-socială cu o serie de studii ale corpului uman, realizate cu fineţe şi duioşie, dar nu lipsite de ironie. Cătălin Sălăjan a reunit toate lucrările expuse de dânsul de când şi-a făcut reconfortanta apariţie în AAP Satu Mare, dezvăluindu-ne preocupările sale de artist şi de om, migala şi inventivitatea lucrului cu metalul. Muzica a fost adusă la vernisaj de doamnele Georgeta Govor şi Loredana Morar din grupul folk “Punctul Următor”. Expoziţia rămâne deschisă două săptămâni.

Bakos Karoly s-a născut la Satu Mare în 1960. A studiat la Şcoala de Arte Satu Mare şi a fost profesor de desen. Din 1992 este membrul Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare şi, după cum spuneam mai sus, a început cu un stil clasicist, pentru a trece mai apoi la o exprimare mai modernă şi cu sugestiii îndrăzneţe.

Vasile  Koter s-a născut la Carei în 1950. A studiat la Oradea desenul tehnic, iar 3 ani a fost ucenic pe lângă sculptorul Domokos Lehel. A intrat în AAP în 1982, iar din 1992 este liber profesionist şi execută la comandă sculpturi şi obiecte. Pe lângă cunoscutele sale sculpturi în lemn, se ocupă mai nou de lucrul migălos al sculpturii în os. Ironia delicată şi pasiunea formei fine sunt caracteristice discursului său plastic.

Cătălin Sălăjan s-a născut la Bucureşti în 1954 şi a absolvit liceul la Baia Mare, unde şi-a descoperit pasiunea pentru artă. După ce a studiat pictura şi ceramica, s-a apropiat de metaloplastie din 1968 în urma vizionării unei expoziţii a maestrului Kosma Ştefan. Din 2011 este membrul Asociaţiei Artiştilor Plastici Satu Mare. Lucrează cu precădere în aluminiu, iar lucrările sale trădează măestria creatorului lor în folosirea liniilor, umbrelor, suprafeţelor rafinate. Observă, sintetizează şi abstractizează formele. Are compoziţii complexe şi sugestive.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns