Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

40% dintre elevii romani nu stiu sa citeasca la 15 ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Romania are cei mai multi elevi din Europa cu rezultate slabe la invatatura. In tarile cele mai educate, procentul este si de sapte ori mai mic, iar fondurile pentru educatie cresc odata cu rezultatele elevilor.

Romania, Bulgaria si Malta au inregistrat cele mai slabe rezultate in educatie. Aproape 40% dintre elevi nu stiu bine sa socoteasca sau sa citeasca la varsta de 15 ani. Elevii romani nu au ratat nicio ocazie pentru a demonstra ca realitatea confirma statistica.

La polul opus se afla tarile cele mai educate, unde procentul elevilor cu rezultate slabe scade pana la 7%, daca vorbim de Finlanda. Cauza diferentelor mari este explicata tot de statistica.

Romania si Bulgaria acorda anual aproximativ 4% din Produsul Intern brut pentru invatamant. Tarile educate insa, aloca procente duble. Finlanda si Danemarca, de exemplu, rezerva anual intre 7% si 9 % din PIB pentru educatie.

“Acest domeniu vital a primit in ultimii ani procente extrem de mici din PIB. Nu putem sa vorbim de invatamant de calitate, un invatamant performant cu dascali complet nemotivati. In special cei tineri traiesc la limita saraciei”, a declarat specialistul in educatie, Simion Hancescu.

Profesorii din tarile cele mai educate sunt insa mult mai motivati financiar. Daca in Romania, un profesor castiga in medie 420 de euro, tarile cu rezultate bune in educatie isi motiveza dascalii cu sume de peste 10 ori mai mari. In Finladna si Danemarca, salariu mediu al unui profesori variaza de la 4.300 si 64.00 de euro.

Legea Educatiei obliga Guvernul sa acorde 6% din Produsul Intern Brut, insa pana acum educatia a fost subfinantata in fiecare an, in timp ce rezultatele elevilor au batut recorduri negative la toate examenele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns