Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ovidiu Silaghi şi Valer Marian au rezolvat ca judeţul să nu piardă 10 milioane euro

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ovidiu Silaghi si Valer Marian, liderii USL Satu Mare
Ovidiu Silaghi si Valer Marian, liderii USL Satu Mare

    Miercuri, 28 noiembrie, consilierii judeţeni au fost convocaţi pentru şedinţa extraordinară pe a cărei ordine de zi au fost incluse 18 proiecte de hotărâri, din care 6 cu problematică social.

Şedinţa a fost prezidată de Adrian Ştef – preşedinte al Consiliului Judeţean, asistat de vicepreşedinţii Mircea Govor şi Csehi Arpad Szabolcs, alături de Mihaela Elena Ana Crasnai – secretar al judeţului cu atribuţii delegate.

Preşedintele Ştef a anunţat că sunt prezenţi 28 de consilieri judeţeni din cei 33, şedinţa fiind statutară. După citirea şi adoptarea ordinei de zi s-a trecut la analizarea fiecărui proiect de hotărâre prin prisma avizelor de comisiilor de specialitate.

Proiectele sociale pot totaliza 3 milioane de euro din bani europeni

Consilierii judeţeni au aprobat confinanţarea a 6 proiecte de factură socială
Consilierii judeţeni au aprobat confinanţarea a 6 proiecte de factură socială

După adoptarea proiectului de hotărâre privind rectificarea bugetului general consolidat al Judeţului Satu Mare, ca urmare a alocării sumei de 7.000 de lei pentru organizarea la Ardud a unei competiţii de lupte greco-romane cu participare internaţională şi a sumei de 3.000 de lei pentru Maria Tripon, care aniversează 25 de ani de activitate profesională pe tărâmul muzicii populare oşeneşti s-a trecut la dezbaterea a 6 proiecte de factură socială.

Este vorba despre “Îmbunătăţirea situaţiei romilor din judeîul Satu Mare”; “Îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii a persoanelor cu risc de excludere socială”;

“Consolidarea capacităţii funcţionale din domeniul serviciilor sociale integrate oferite persoanelor cu dizabilităţi pentru integrarea acestora pe piaţa muncii prin furnizarea programelor de formare profesională şi a programelor specifice de integrare pe piaţa muncii” Şansa la o viaţă împlinită”; “Adaptabilitate  – Şansa la o viaţă activă”;

“Dezvoltarea măsurilor integrate de incluziune socială pentru tinerii instituţionalizaţi”. Aceste proiecte au fost iniţiate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a judeţului Satu Mare. Acestor proiecte finanţate din Programul Operaţional Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 6, le este necesară o cofinanţare de 2%.

Aşa cum a rezultat pe timpul dezbaterilor, fiecare din cele 6 proiecte poate avea valoarea maximă de 499.999 de euro, totalizând 2.999.994 de euro, ceea ce ar însemna că de la Consiliul Judeţean Satu Mare se va aloca suma maximă de 60.000 de euro, câte 10.000 de euro/proiect.

Gropile neecologice de gunoi din oraşe se vor închide până în iulie 2013

Discuţii aplicate s-au purtat pe seama proiectului de hotărâre privind “Managementul Regional al Deşeurilor Urbane şi Ecologizarea Rampelor de Deşeuri din Judeţul Satu Mare”. Explicaţiile au fost solicitate de consilierul PDL Radu Giurcă, cel care a semnalat faptul că din mapa de lucru a grupului de consilieri din care face parte lipsesc informaţiile privind acest subiect. Primul care a oferit explicaţii a fost preşedintele Adrian :tef, cel care a motivat posibila lipsă a materialelor pentru că în seara zilei de 27 noiembrie s-a obţinut aprobarea pentru decalarea termenului de finalizare. Decalarea în timp util a acestui termen s-a obţinut prin intervenţia ministrului Ovidiu Silaghi şi a senatorului Valer Marian. Nesemnarea actului adiţional de decalare ar fi însemnat pentru judeţul Satu Mare pierderea a 10 milioane de euro.

La rândul său vicepreşedintele Govor a menţionat că în proiectul aflat în discuţie sunt incluse şi sumele necesare închiderii gropii neecologice din Negreşti-Oaş. Din lipsa fondurilor s-a întârziat cu elaborarea documentaţiei privind închiderea gropilor din oraşele Satu Mare, Carei, Negreşti şi Tăşnad.

Părerile au fost împărţite cu privire la această motivaţie a lipsei banilor. Lămuririle finale le-a oferit vicepreşedintele Csehi, care a menţionat că era necesară decalarea termenului de finalizare a investiţiei de la 30 noiembrie 2012.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns