Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Basescu: La consultarile pentru desemnarea premierului chem partidele, nu aliantele

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Traian Băsescu a facut miercuri seara o noua declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni.  

Preşedintele Traian Băsescu a acuzat guvernul condus de Victor Ponta că se pregăteşte de fraudarea alegerilor.  Basescu a precizat ca la consultarile de dupa alegeri, pentru desemnarea premierului va invita partidele nu aliantele.

 

Principalele declaraţii ale preşedintelui

 

Aş începe cu un drept la replică, pe care îl adresez domnului prim-ministru. Zilele trecute era frământat de faptul că aş fi putut face poliţie politică sau, mai grav, că am fost ofiţer de contrainformaţii. Vă arăt avizul CNSAS din 2004, când eram în opoziţie. Mugur Ciuvică a pierdut un proces pe aceste axcuzaţii.

Mai grav mi se pare că un prim-ministru spune despre şeful statului că a fost ofiţer de contrainformaţii. Este un fapt grav.Declar public că nu am fost nici ofiţer de contrainformaţii, nici ofiţer de securitate acoperit, nici ofiţer SIE sau SRI acoperit. dacă aş fi avut-o, nu m-ar fi împiedicat să-mi exercit funcţia de preşedinte, dar ar fi trebuit să fac public acest lucru, era o obligaţie morală.

Pentru a nu fi un politician cu dublă comandă, ar fi fost obligaţia mea să anunţ dacă aş fi fost ofiţer al unui serviciu.

Vreau să vedeţi cutia de mesaje a USL pentru data de 5 decembrie. În patru pagini sunt menţionat de 25 de ori. Cel de ieri mă menţionează de 19 ori, sunt 19 mesaje dar e unul foarte interesant care arată cât de mincinos e Victor Viorel Ponta. Când e cinstit Ponta? Când vrbeşte de coabitare sau când mă face ţintă de campanie? Un mesaj ridicol: pentru ca Traian Băsescu să nu mai conteze în viaţa ta. Cred că oamenii ăştia au o obsesie. Am contat mult în viaţa lui Ponta ca să fie prim-ministru, dar nu ştiu cât o să mai contez.Sunt mesaje de tip bolşevic şi-l definesc pe Victor Viorel Ponta. Cu Crin Antonescu nu am surprize.

Despre alegeri

În ceea ce priveşte alegerile, actualul guvern condus de doctorul Ponta este predispus la fraudarea alegerilor, prin neanunţarea numărului de alegători. Sunt cetăţeni străini care nu au fost introduşi în listele permanente. Atenţionez Guvernul ăc ia românilor dreptul de vot. Nu este pisobil să îngădui votul militarilor, dar să nu dai drept de vot celor care au şederi legale pe teritoriul altui stat, mai mult de şase luni. Avem studenţi, avem cercetători care au parteneriate pentru mai mult de şase luni, iar acestor oameni doctorul Victor Viorel Ponta le-a interzis dreptul de vot.

Guvernul trebuie să facă public numărul de electori înainte de începerea alegerilor şi să introducă în lista electorală pe cei 500.000 de români cu domiciliul stabilit în străinătate.

Despre relaţia cu UE

În cursul lunii noiembrie, Guvernul a primit o avalanşă de scrisori care nu-i aduceau cele mai bune veşti. Un ziarist venit de la Cluj face un adevărat scenariu cu Ponta – veşti bune, s-a deblocat POS DRU, dar i-au minţit pe români faţă de ceea ce era în scrisoare.

În scrisoare se constată progrese în managementul banilor europeni. Pe urmă vin realităţile a ceea ce urmează să se întămplă: guvernul Ponta, de dragul scenetei cu ziaristul de la Cluj, a acceptat anulări de finanţări cu 25%. Asta înseamnă că toţi cei care au primit bani pe POS DRU trebuie să ramburseze 25% din ce au primit – universităţi, firme mici şi mijlocii, tineri care au vrut să-şi facă o afacere.

Cum e să iei un milion, să faci un proiect şi să trebuiască să dai 250 de mii înapoi? Cred că Guvernul a fost incompetent. Sunt sume foarte mari.

În aceeaşi scrisoare se mai spune un lucru: toate facturile trebuie refăcute cu această reducere cu 25% până la data de 15 decembrie, pentru ca până la data de 30 decembrie să se facă plăţi pentru ca fondurile să nu fie dezangajate.

Avem o problemă pe care o vor suporta beneficiarii fondurilor. De dragul de a face sceneta fericirii pe bani europeni i-a sacrificat pe toţi cei care au primit bani prin POS DRU între 2009 şi 2011.

Tot in probleme europene, trebuie remarcată scrisoarea Comisiei din 5 noiembrie cu privire la ANRE, unde guvernul e atenţionat că procesul de desemnare a membrilor în consiliul de reglementare e inacceptabil.

Despre desemnarea premierului

Am înţeles că doctorul Victor Viorel Ponta ştie lista scurtă pe care o am. Tăriceanu spune că nu s-ar dezonora privind această funcţie. Bă, frate dar cine ar vrea să te onoreze? Nici prin cap nu mi-a trecut!

Altul care nu s-ar dezonora şi nu s-a gândit nimeni să-l onoreze e Ioan Rus. Domnul Rus de la Cluj. Îi spun și lui: Nu sunteţi pe lista mea scurtă, nu vă mai perpeliţi cu onorul că rămâne nereperat.

 

Ce-ar fi dacă pe lista mea scurtă ar fi Adrian Năstase? Dar Dan Voiculescu?

Pe lista mea nu se află nici Rus, nici Tăriceanu și fac un test cu Năstase și Voiculescu.

 

În ce priveşte desemnarea premierului, va fi rezultatul consultărilor de după alegeri. Până atunci nu fac niciun fel de scenariu. Mi-e uşor să spun cine nu poate fi desemnat, dar cine poate fi nu o să spun niciodată acum.

Preşedintele a contestat teoria USL potrivit căreia ar fi obligat să numească premier candidatul desemnat de alianţă dacă iese câştigătoare din alegeri. Ca argumente, Băsescu a invocat articolul 103 din Constituţie şi legea partidelor, care vorbesc despre partide şi nu despre alianţe care câştigă alegerile, majoritatea sau lipsa acesteia urmând să se stabilească la vot, în parlament

Deci, deşi au dreptul, dacă niciun partid nu are 51%, toate au dreptul să participe la consultări. Să participe la şansa de a face o alianţă. Dacă tratez ca pe partid o alianţă, pe celelalte nu mai am dreptul să le consult. Dacă nu vor veni separat, înseamnă că nu vor să vină la consultări. La consultări voi invita partidele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Erata CC este legală

Asculta acest articol Judecătorii Curţii Constituţionale ar fi convenit în şedinţa de marţi că judecătorul Ştefan Minea era îndreptăţit să