Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preşedintele CJ – Adrian Ştef explică semnificaţia simbolurilor de pe stema judeţului. Ce părere aveţi de stemă?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adrian Stef prezinta variante ale stemei judetului
Adrian Stef prezinta variante ale stemei judetului

 

    Miercuri, 19 decembrie, Adrian Ştef – preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a convocat o conferinţă de presă. Obiectivul acestei întâlniri a fost explicitarea însemnelor heraldice care se regăsesc pe stema judeţului adoptată marţi, 18 decembrie în Consiliul Judeţean.

Desigur s-au dat şi o serie de explicaţii referitoare la culorile utilizate. S-au făcut precizări insclusiv asupra traseului pe care-l parcurge hotărârea adoptată pe 18 decembrie până a se putea utiliza stema judeţului pe documentele oficiale.

Semnificaţia însemnelor heraldice merită cunoscută

Înainte de a discuta varianta adoptată ca stemă a judeţului, preşedintele Ştef a făcut o incursiune în timp, fiind prezentate o serie de steme care au fost utilizate cu zeci de ani în urmă, fiind luate ca surse de inspiraţie.

Referitor la stema utilizată în perioada interbelică pe care se regăsea blazonul familiei Karolyi, vulturul Karul, peşti şi altele similare nu mai corespunde situaţiei actuale, motiv pentru care s-a comandat o stemă nouă.

Potrivit cutumelor, au fost propuse dezbaterii trei variante de stemă realizate de profesorul Florin Horvat. Asta după o serie de simulări făcute. Variantele propuse pentru stemă au fost discutate şi analizate anterior în grupurile politice reprezentate în Consiliul Judeţean. S-a ajuns la un moment important pentru judeţ, definitivarea unei variante care să prezinte preocupările şi să reprezinte în fapt identitatea acestei zone.

Pe varianta de stemă aleasă se regăsesc: cerbul, pomul patrat, grâul, strugurii şi nu în ultimul rând turnul, alături de un scut. Fiecare din aceste însemne au semnificaţii aparte. Acestea includ îndeletniciri, tradiţii, ocupaţii ş.a.

Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns