Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Satu Mare: Duminică a fost sfinţit noul loc de veci al episcopului Hám János

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Noul loc de veci al episcopului Ham Janos se afla in partea stanga, la intrarea in Catedrala
Noul loc de veci al episcopului Ham Janos se afla in partea stanga, la intrarea in Catedrala

Duminică, 30 decembrie, a fost sfinţit noul loc de veci al marelui episcop sătmărean Hám János rămăşiţele sale pământeşti fiind mutate din cripta de sub Catedrala Romano-Catolică din Satu Mare în incinta bisericii.

Conform hotărârii 917/2012 din 19 noiembrie, episcopul romano-catolic de Satu Mare PSSa Eugen Schönberger a dispus reluarea şi continuarea procesului pentru canonizarea episcopului Hám János. Enoriaşii diecezei de mulţi ani se roagă pentru beatificarea sa, în 25 mai, la aniversarea numirii sale în fruntea Episcopiei de Satu Mare, respectiv în 30 decembrie, la comemorarea trecerii sale în eternitate fiind oficiate slujbe arhiereşti, concelebrate de preoţii diecezei. În acest an, slujba din 30 decembrie a fost una foarte specială. S-au împlinit 155 de ani de când episcopul ctitor al oraşului s-a mutat la tatăl ceresc, iar cu acest prilej sarcofagul său a fost adus din criptă în Catedrală, iar din acestă zi el îşi continuă somnul de veci la altarul lateral al Sfântului Anton, la intrarea în biserică, în partea stângă. Această procedură a fost aprobată prin documentul nr. 2167-5/11, elaborat la 9 mai 2011, de către Congregaţia de Beatificare.

Sfânta Liturghie la marele eleniment a fost oficiată de PSSa Eugen Schönberger, concelebrată de numeroşi preoţi ai diecezei. La începutul slujbei, Excelenţa Sa a arătet importanţa episcopului Hám János în viaţa Diecezei de Satu Mare, el fiind considerat al doilea fondator al acestei episcopii. Sute de enoriaşi au venit să se roace pentru beatificarea sa, să regăsim cât mai repede şi numele lui printre fericiţii, apoi printre sfinţii nominalizaţi ai Bisericii Catolice.

Mai multe în ediţia tipărită din 31 decembrie 2012, disponibiă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament PDF).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns