Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

În ultimul an 216 cai cu anemie infecţioasă din judeţul Satu Mare au fost abatorizaţi în Baia Mare, apoi expediaţi în Italia şi Polonia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cai din Satu Mare
Cai din Satu Mare

    Scandalul cărnii de cal descoperită în unele magazine din Anglia şi Franţa ne-a îndemnat să face investigaţii privind soarta cailor cu anemie infecţioasă din judeţul Satu Mare sacrificaţi.

Din surse ale Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, instituţia care s-a ocupat de depistarea animalelor bolnave şi expedierea lor pentru abatorizare, am aflat că în ultimul an 216 cai bolnavi au fost sacrificaţi la un abator din Baia Mare.


De-a lungul anilor peste 1.500 de cai din judeţ au fost sacrificaţi

La nivelul judeţului Satu Mare, în ultimii ani sarcina de a elimina din exploataţii caii cu anemie infecţioasă a revenit doctorului veterinar Dumitru Pintea, director adjunct al DSVSA Satu Mare. Acesta a început cu prezentarea începutului acestei acţiuni de amploare. Potrivit cronologiei, prin anul 2006 a început lichidarea focarelor de anemiei infecţioasă ecvină din judeţ. La momentul respectiv erau anemopozitivi aproape 1.500 de cai.

O bună parte din animalele bolnave au fost expediate pentru sacrificare la un abator din Alexandria. În “stoc” au rămas atunci aproximatv 700 de animale bolnave. Ca urmare a unor scandaluri apărute în decontarea către proprietari a contravalorii cailor ucişi, plata a fost sistată. Implicit a fost oprită şi activitatea de expediere a cailor spre un abator autorizat.

În timp numărul animalelor bolnave a crescut. S-a impus intervenţia în forţă. Unii proprietari de animale cu anemie infecţioasă, în special din zona Oaş au refuzat în primă etapă să renunţe la caii cu anemie infecţioasă. Eforturile DSVSA Satu Mare s-au soldat cu reuşită.

În cursul anului 2012 au fost trimişi 195 de cai spre un abator din Baia Mare, unde au fost sacrificaţi. Aşa cum a subliniat interlocutorul nostru, pe 11 ianuarie 2013 au fost expediaţi la Baia Mare 11 cai bolnavi.
Mai multe citiţi în ediţia tipărită disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns