Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preşedintele Ştef contează pe toate instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Adrian Stef la manifestarile dedicate lui Vida Gheza la Carei
Adrian Stef la manifestarile dedicate lui Vida Gheza la Carei

Disfuncţionalităţile ivite în organizarea centenarului Vida Gheza au pus toţi factorii de răspundere din judeţ într-o poziţie dificilă

    Disfuncţionalităţile ivite în organizarea centenarului Vida Gheza, artistul care a realizat Monumentul Ostaşului Român de la Carei, au pus toţi factorii de răspundere din judeţ într-o poziţie dificilă.
    Pe de o parte, a avut loc sărbătoarea, şi chiar a fost una reuşită, pe de altă parte s-a tras concluzia că nu totul ar fi fost în ordine.
    La urma urmei, a declarat preşedintele Adrian Ştef, contează rezultatele.
    “Că am fi putut realiza mai bine evenimentul este adevărat. Oricând este loc de mai bine. Dar eu am convingerea că toate instituţiile de cultură din judeţ, fie că sunt în subordinea Consiliului Judeţean, fie că ţin de alte instituţii, pot colabora.

Se ştie că sărbătorirea unei personalităţi, cum este cazul centenarului Vida Gheza, nu se epuizează într-o singură zi. Acţiunile începute la Carei pot continua cu simpozioane, întâlniri cu elevi, cu sătmăreni de toate categoriile. Sărbătoarea, aşa cum am mai spus, poate avea un final frumos de Ziua Armatei, în 26 octombrie.

Aş dori să fac un apel la calm. Situaţia de la Carei va fi analizată şi se vor lua măsurile care se impun. Dar până atunci am convingerea că toate instituţiile de cultură din judeţ îşi vor continua munca, în beneficiul sătmărenilor. La urma urmelor nu organizăm sărbători de dragul sărbătorilor, ci pentru a arăta că în judeţul Satu Mare istoria se respectă, iar personalităţile se bucură de respectul şi aprecierea noastră, a tuturor. Pentru  a atinge acest scop nobil contez pe toate instituţiile din subordinea Consiliului Judeţean”, a subliniat preşedintele Adrian Ştef.

Pe de altă parte  biroul de presă al Consiliului Judeţean a remis un comunicat. Îl redăm mai jos, cu convingerea că despre situaţia de la Carei mai este nevoie de unele clarificări. Şi de un ton mai puţin belicos, din partea tuturor.

Comunicat din partea Consiliului Judeţean

Din partea Biroului de presă al Consiliului Judeţean am primit următorul comunicat:
Consiliul Judeţean Satu Mare şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare au susţinut organizarea manifestărilor dedicate Centenarului Vida Gheza de la Carei, considerând că judeţul Satu Mare trebuie cuprins în circuitul evenimentelor prin care marele sculptor este omagiat la împlinirea a 100 de ani de la naştere.

Centenarul Vida Gheza este inclus calendarul Ministerului Culturii, manifestările omagiale fiind prevăzute să se organizeze în Baia Mare, Cluj şi Bucureşti, dar şi la Roma.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat că era firesc ca marele artist să fie aniversat şi la Carei, acolo unde se află una din cele mai importante opere ale lui Vida Gheza.

Manifestările de la Carei au fost organizate de către Direcţia pentru Cultură Carei şi redacţia săptămânalului Buletin de Carei, fiind un eveniment elegant şi distins, care a fost apreciat de familia sculptorului, academicianul Marius Porumb şi soţia acestuia. Spre deosebire de proiectul directorului Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a judeţului Satu Mare, Gheorghe Pop Silaghi (Vulturescu), ce voia să se limiteze la ”o lansare de pliante”.

Preşedintele Adrian Ştef a afirmat că directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional al judeţului Satu Mare nu a cerut, verbal sau în scris, sprijinul Consiliului Judeţean Satu Mare pentru organizarea de manifestări dedicate Centenarului Vida Gheza, neputând fi acuzat de lipsă de colaborare. ”Trebuie spus că evenimentul gândit de George Vulturescu se suprapunea cu manifestările organizate în Baia Mare, familia sculptorului nedorind ca la Carei aniversarea lui Vida Gheza să fie organizată doar pentru a fi marcată ca un punct în calendarul evenimentelor cultural”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Referitor la lucrările executate de Primăria Carei în zona Monumentului Ostaşului, ele nu fac parte din niciun proiect al Consiliului Judeţean Satu Mare.

Direcţia de cultură Carei are o poziţie mai conciliantă

Bogdan Georgescu, reprezentant al Primăriei Carei, director al Direcţiei de Cultură, pe un ton vădit mâhnit, apreciază că între instituţiile de cultură de la judeţ şi instituţia pe care o reprezintă, există o bună colaborare.

Prin valoarea şi amplitudinea evenimentelor şi acţiunilor culturale pe care le organizează, Careiul se situaează pe o poziţie fruntaşă în judeţ, şi nu numai. Este un exemplu demn de urmat şi de alţi confraţi din domeniu. Nu ar fi rău dacă ar beneficia de mai multă atenţie şi de mai mult sprijin din partea autorităţilor judeţene. Situaţia este similară şi în celelalte oraşe, Negreşti, Tăşnad, Ardud.

Preşedintele Adrian Ştef ne-a asigurat că şi pe viitor va conta în organizarea evenimentelor cu caracter cultural şi istoric pe o colaborare mai strânsă cu instituţiile şi oamenii de cultură din aceste oraşe şi din comune.
    Prezentăm comunicatul directorului Bogdan Georgescu:

“Deoarece mi s-a cerut o reacţie oficială cu privire la un articol apărut în presă, doresc să fac următoarele precizări:
Colaborarea Direcţiei de Cultură a municipiului Carei şi a mea personală cu Consiliul Judeţean Satu Mare, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare şi Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a judeţului Satu Mare este una foarte bună şi mulţumesc pe această cale celor trei instituţii şi reprezentanţilor acestora că sprijină actul cultural careian.

Niciodată nu s-au făcut presiuni asupra mea din nicio parte pentru a organiza sau a nu organiza vreun eveniment cultural în Carei. Vreau să menţionez că instituţia pe care o reprezint era implicată în primă fază în organizarea a două evenimente culturale dedicate sculptorului Vida Gheza, unul pe 28 februarie şi altul pe 1 martie, fiind dispuşi împreună cu dl. primar al municipiului Carei să fim coorganizatori ai ambelor manifestări.

Direcţia de Cultură Carei este deschisă oricărei forme de colaborare cu instituţii, asociaţii şi oameni de cultură în vederea promovării şi conservării tradiţiilor şi a culturii.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Accident mortal la Călinești

ACCIDENT RUTIER

Accident mortal la Călinești

Accident rutier, în localitatea Călinești Oaș. La fața locului se deplasează o autospecială de stingere cu apă și spumă cu 4 cadre militare de la punctul de lucru Turț, o ambulanță SMURD B2 de la Secția de Pompieri Negrești Oaș.