Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Șirul zilelor în care nu se muncește

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

România normală e plictisitoare. Mai precis, România fără politică nu are niciun haz. Aceste zile libere, o mini-vacanță datorată apropierii Paștilor de 1 Mai, ne-au arătat ce viață liniștită am avea dacă politicienilor li s-ar interzice să mai vorbească în public. Să nu se înțeleagă de aici că unuia i s-ar pemite să deschidă gura. Cel-ce-a-vorbit-singur a fost împușcat tot într-o zi de mare sărbătoare. Deci și ăl mai mare să tacă. Fără ei, fără politruci, toată lumea și-ar vedea de treabă.

Parlamentarii ar trebui închiși în Casa Poporului de la începutul până la sfârșitul fiecărei sesiuni și de acolo să trimită legile adoptate. Ar trebui să li se dea drumul numai de sărbători. De Crăciun, ca să curețe zăpada de pe trotuare, iar de Paști să planteze pomi, așa cum a făcut Victor Ponta. După câteva mandate, în felul acesta parlamentul și-ar recâștiga credibilitatea, trecând peste Armată, Biserică și mass media. Din nefericire politicienii nu pot fi împiedicați să vorbească. Rațiunea lor de a exista constă în posibilitatea de a se adresa cetățenilor. Nu întotdeauna direct, ci arătând defecțiunile adversarilor. De aici se naște o larma fără sfârșit, întreruptă, iată doar de o mini-vacanță de Paști.

Dar oare chiar tac armele politice de Sărbători? Mai degrabă motivul relativei liniști trebuie căutat înspre minivacanța de 1 Mai. Zilele libere oferite cu atâta dărnicie de toate guvernele postcomuniste nu sunt altceva decât o formă de captare a bunăvoinței poporului.

Șirul zilelor în care nu se muncește, foarte lung în România, o expresie a demagogiei politice, nu rezolvă nici problema economiei, nici a odihnei. Cei întorși din mini-vacanțe nu lucrează mai cu spor. Dimpotrivă, sunt mai obosiți și le trebuie ceva vreme să-și revină. Pe de altă parte, problema odihnei pentru oamenii simpli nu este rezolvată. Fostele stațiuni fie sunt în ruină, fie sunt luate pe bani de nimic de noii îmbogățiți. Iar această situație nu se va rezolva în viitorii cincizeci de ani. Nu știm cum ar fi evoluat lucrurile dacă mai continua regimul comunist până în zilele noastre.

De fapt, doar o mică părticică din populație este în vacanță. S-a îndreptat spre mare sau caută umbra la munte. Majoritatea covârșitoare a populației se uită la cei puțini cum se distrează și au impresia că începe să fie ceva mai bine decât înainte. Primarul Constanței este un fel de erou al zilelor libere. Nu este exclus ca lui Radu Mazăre să i se datoreze faptul că plajele de pe malurile Mării Negre nu sunt cu totul pustii. Anul acesta se pare că românii i-au bătut pe bulgari. Din cauza lui Radu Mazăre anul acesta nu s-au înghesuit spre Bulgaria armate întregi de români în căutarea unui confort acceptabil. Dacă fiecare primar ar avea inițiative comparabile cu cele ale primarului de Constanța oamenii ar avea cum să-și petreacă timpul liber. Ar îmbina plăcutul cu utilul, cum se spunea pe vremuri. Când omul nu are ce să facă atunci când nu muncește, în afară de a dormi sau a mânca, degeaba se mai dau zile libere. În foarte multe locuri din țară, printre care se poate număra și județul Satu Mare, petrecerea timpului liber este o problemă nerezeolvată. Noroc cu bisericile. Ele încă întregesc un gol în viața oamenilor, dar se pare că ștrandurile, marea, muntele încep să le facă o concurență serioasă.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Stăpânii economiei

Asculta acest articol     Fiecare guvern și-ar dori să fie un stăpân al inelelor fermecate. Primul ministru nu este un