Ingrediente:
– 1 kg de morcovi,
– 400 g pătrunjei,
– 150 – 200 g ţelină,
– 3 gulii de mărimea unui măr,
– 2 ardei mari, verzi,
– un ardei capia roşu,
– 3 cepe,
– 4 căţei de usturoi,
– o legătură de pătrunjel verde,
– o legătură de frunze de leoştean,
– o lingură de piper alb măcinat.
Mod de preparare:
Fiecare ingredient (mai puţin frunzele şi piperul) se curăţă, se spală, se sugativează bine-bine cu şerveţele, apoi se toacă mărunt, fiecare separat. Tot aşa, separat, se pun la uscat, la soare puternic (în caz de nevoie se poate şi la cuptor, la foc extrem de mic, cu uşa deschisă). Uscarea se face pe un strat foarte absorbant, respectiv pe hârtie de ziar sau sugativă se aşează un strat de şerveţele de bucătărie, iar pe acesta, în strat foarte subţire zarzavaturile. Frunzele se pun la uscat în legătură. Din oră în oră, fiecare ingredient se învârte puţin, până când se uscă complet. Frunzele uscate se sfărâmă, apoi într-un vas se amestecă toate componentele, inclusiv piperul. Nu se adaugă sare decât la utrilizare, pentru că sarea poate crea mediu umed. Se păstrează la loc uscat şi aerisit (în pungi de hârtie, celofan, recipient acoperit cu hârtie), sau eventual înhis ermetic, dar în acest caz nu mult timp.
Fii primul care comentează