Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

De ce sunt tentaţi procesatorii străini de lactate să plece din România?

Laptele, aliment de baza
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Laptele, aliment de baza
Laptele, aliment de baza

Zvonurile potrivit cărora olandezii de la FrieslandCampina vor închide fabrica Napolact de la Cluj, dezminţită ulterior de oficialii companiei, ridică semne de întrebare asupra atractivităţii României pentru procesatorii din industria laptelui.

La nici două luni de când olandezii de la Friesland Campina au anunţat că vor închide fabrica de brânzeturi de la Ţaga, singura unitate unde se producea celebra brânza de Nasal, au apărut informaţii potrivit cărora olandezii ar urma să închidă şi unitatea de pe Calea Baciului, Cluj Napoca, unde se fabrică toate produsele comercializate sub brandul Napolact. Conform unor surse din Ministerul Agriculturii citate de Ziua de Cluj, producţia s-ar muta la unitatea din Tg. Mureş a companiei.

 

Friesland a negat informaţia, însă întrebarea de ce se gândesc investitorii străini de profil să plece din România rămâne valabilă. “Informaţiile despre închiderea fabricii FrieslandCampina din Cluj sunt speculaţii. Fabrica nu a fost închisă, este funcţională ca şi până acum. O decizie privind relocarea producţiei de la Baciu către altă unitate de producţie nu a fost luată. Pentru a îşi asigura o prezenţă sustenabilă pe termen lung în România FrieslandCampina caută continuu să îmbunătăţească producţia, distribuţia, strategiile de marketing, vânzări şi resurse umane, în condiţiile de piaţă dificile din prezent. În acest sens, FrieslandCampina analizează în mod constant unde şi cum este cel mai eficient să producă mărcile companiei”, declara Cornel Caramizaru, director de vânzări al FrieslandCampina România.

 

Se mută în Ungaria?

 

Mai multe surse apropiate companiei susţin că, de fapt, închiderea unităţii de la Ţaga  face parte dintr-un plan mai amplu al procesatorului, care se gândeşte ca în următorii doi ani să mute toată producţia de lactate din România în Ungaria, unde are deja 6 unităţi de producţie, trei proprii şi trei în parteneriat. România ar rămâne cu brandul Napolact şi cu faptul că laptele-materie primă procesat în Ungaria va fi adus tot de la noi. “Urmează (să se închidă n.red) şi fabrica de la Timiş şi cea de la Carei. Vor rămâne doar cu cea de la Târgu Mureş pentru că, pe viitor, vor să se mute cu totul în Ungaria şi să păstreze doar brandul Napolact. Practic, vor produce în Ungaria cu lapte din România”, au declarat pentru ECONOMICA.NET surse din piaţă.

 

În 2014, pentru România se încheie perioada de derogare la laptele neconform cu normele UE, iar din 2015 cotele de lapte se vor desfiinţa, ceea ce îi obligă pe procesatori să fac tot posibilul pentru a fi competitivi pe piaţa comună.

 

De ce e mai bine în afara ţării

 

În cazul în care zvonurile se vor dovedi adevărate şi Friesland va renunţa în câţiva ani la unităţile din România urmând să proceseze produsele Napolact în Ungaria, întrebarea care se ridică este de ce nu ar mai fi România o ţară atractivă pentru investitorii din industria lactatelor şi în ce măsură mişcarea olandezilor ar putea fi urmată şi de alţi investiotori străini din domeniu. “Este vorba despre optimizarea costurilor datorită presiunii pe preţ făcută de comercianţi”, a explicat pentru ECONOMICA.NET Dorin Cojocaru, preşedintele APRIL întrebat fiind despre motivele care ar determina o multinaţională să închidă în România pentru a procesa în afara ţării. “Datorită concurenţei neloiale a pieţii negre, fiscalizarea mare a industriei , costuri mari la utilitati, etc. În general din cauza faptului că industria şi fermelor comerciale de vaci lapte nu sunt susţinute”, a mai declarat Cojocaru, care susţine că informaţia potrivit căreia Friesland va închide la Cluj ar putea fi o simplă speculaţie.

 

Cum va fi pentru consumator

 

Preşedintele APRIL susţine însă că aceste mişcări ale procesatorilor nu vor avea un impact asupra consumatorilor finali. “Consumatorul final nu va fi afectat. Dar în schimb , dacă vor mai pleca procesatori din România vor fi afectaţi fermierii, prin scăderea cererii de lapte materie primă şi implicit scăderea preţului la poarta fermei”, a mai declarat Cojocaru.

 

Potrivit Ministerului de Finanţe, FeslandCampina România a realizat în anul 2011 o cifră de afaceri de 382,7 mil. lei (90,4 mil. euro), un câştig net de 6,8 mil. lei (1,6 mil. euro) şi avea un număr mediu de 617 angajaţi. În ceea ce priveşte compania Napolact, parte a grupului FrieslandCampina România, aceasta a avut în 2011 afaceri de 222,4 mil. lei (52,5 mil. euro), un profit net de 9,2 mil. lei (2,2 mil. euro) şi un număr mediu de 348 angajaţi.

 

În 2009, operaţiunile din Satu Mare şi Bucureşti ale Friesland şi Campina au fost transferate la Cluj. De asemenea, în 2008 acţionarii Napolact au decis închiderea unităţii de la Huedin şi mutarea capacităţii de producţie la fabrica Napolact din Baciu.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns