Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Este mâna lui Băsescu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    În politică nu este suficient să ai doar o majoritate copleșitoare, ci trebuie să fii și abil. Spunem că sunt “la putere” partidele care conduc guvernul și dețin majoritatea în parlament.   În limbajul curent nu este introdusă în conceptul de putere Justiția, cu toate componentele ei.
    Ne aflăm într-una din situațiile foarte rare în care cele trei puteri demonstrează că sunt separate. Puterea executivă, guvernul, în strânsă colaborare cu puterea legislativă, parlamentul, au demarat un amplu proiect de modificare a Constituției.

Printre obiectivele importante se numără scurtarea mandatului prezidențial la patru ani. Pentru a fi sigur că referendumul va fi validat s-a propus reducerea cvorumului de la 50% plus unu la 30%. Lovitura de trăznet a venit de la Curtea Constituțională< legea referendumului intră un vigoare la un an după adoptare. Așadar, referendumul pentru adoptarea Constituției se va desfășura după vechea lege, cu cvorum de 50%.

Este mâna lui Băsescu! Acesta este primul gând care-i trece prin cap oricărui cetățean. Președintele i-a lăsat  pe adversari să se trudească în parlament, i-a mai deranjat puțin reamintindu-le de referendumul restant din 2009, pentru ca la finalul sesiunii parlamentare să vină bomba de la CCR. Trebuie menționat că președintele are încă majoritatea judecătorilor  de la Curtea Constituțională de partea sa. Aici a fost transferat și Daniel Morar, fostul procuror-șef al DNA.

Este, în fond, o modificare minoră. Un prag de 50% la referendum nu se justifică prin prisma datelor de la alegerile din România. :i în 2008 și în 2012 s-au prezentat la vot mult sub 50% din cetățenii cu drept de vot. USL a obținut 58,8%, iar după redistribuire a urcat la 67%, în condițiile în care prezența a fost de 41,76%. A fost votat de 4 milioane și jumătate de români.  Chiar dacă s-ar prezenta la urne întreg bazinul electoral al USL, chiar și la un prag de 30% ar avea emoții. Nu există o miză concretă, modificarea Constituției fiind o chestiune abstractă pentru majoritatea cetățenilor.

Dacă nu se modifică în acest an Constituția,  toate dezbaterile publice și toată munca în comisia parlamentară au fost în zadar. Traian Băsescu își poate freca mulțumit mâinile. A reușit să câștige o mare bătălie de imagine, luptându-se de unul singur cu un mamut politic precum USL. Dar cui folosește? O lege a referendumului care nu ține seama de realitatea din România este o lege anti-națională.

Este o lege care a devenit un instrument politic. Câte astfel de legi există, dar nu le simțim efectele distructive decât în momente cruciale?  O adevărată reformă a statului nu este posibilă atâta vreme cât avem o legislație nesincronizată cu realitatea.

Cu un cvorum menținut la 50% nu trece nici referendumul lui Traian Băsescu referitor la reducerea numărului de aleși și parlament unicameral. Președintele știe foarte bine acest lucru, însă nu-i pasă, pentru el, referendumul din 2009 s-a transformat într-o armă de luptă politică.
Tot atât de  adevărat este că și USL dorește să-și facă din Constituție un instrument politic. Atunci, ce-am avut și ce-am pierdut?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)