Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

2.434 de candidaţi la examenul de Bacalaureat au susţinut luni proba scrisă la limba română

Majoritatea candidatilor au iesit cu zambetul pe buze din centrele de examen
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Majoritatea candidatilor au iesit cu zambetul pe buze din centrele de examen
Majoritatea candidatilor au iesit cu zambetul pe buze din centrele de examen

Săptămâna de foc pentru candidaţii la examenul de bacalaureat din această sesiune a început luni, în prima zi a lunii iulie, cu proba scrisă la limba şi literatura română.

Încă de dimineaţă, de la ora 8, vizibil emoţionaţi, elevii au păşit timid în centrele de examinare pentru a susţine prima probă scrisă din examenul maturităţii, un examen de care depinde într-o mare măsură viitorul lor: admitere la facultate, carieră etc.

 

Emoţii în drum spre examinare

 

Puţin după ora 11 au început să iasă şi primii elevi din centrele de examen. Ne-am deplasat şi noi la centrul din incinta Colegiului Naţional “Ioan Slavici” şi la cel din incinta Colegiului Naţional “Mihai Eminescu”. Reacţiile elevilor la ieşirea din examenul la limba română au fost unele de bucurie. Majoritatea s-au arătat încântaţi de subiectele primite, varianta cu numărul 7. Cei de la profilul umanist au primit la subiectul III George Bacovia – Plumb, iar cei care au studiat la profil real au avut de ales întrei trei poezii scrise de Tudor Arghezi, Ion Barbu şi Lucian Blaga. Majoritatea celor cu care am stat de vorbă ne-au mărturisit că au ales Testament de Tudor Arghezi. Candidaţii ne-au mai spus că subiectele primite au avut un grad de dificultate relativ uşor. Aurora Belbe – absolventă a Colegiului Naţional Doamna Stanca ne-a spus că examenul a fost relativ uşor şi că s-a pregătit pe tot parcursul anului atât la limba română, cât şi la celelalte materii din care susţine examenul de bacalaureat. Chiar dacă au susţinut că varianta 7 nu a fost una foarte dificilă, candidaţii la examen spun că nu se aşteptau la poezii, punând mult mai mare accent pe studiul romanelor.

 

Două cazuri speciale din motive medicale

 

Potrivit Marianei Brumboiu – purtător de cuvânt al Inspectoratului :colar Judeţean Satu Mare, pentru susţinerea probei scrise la limba şi literatura română s-au înscris 2.559 de candidaţi, prezentându-se 2.434, adică 95,12% din totalul celor înscrişi. Au fost şi două cazuri speciale care au intervenit din motive medicale. În ambele comisia judeţeană de bacalaureat a solicitat subiect de rezervă. Un caz s-a înregistrat la centrul de examen de la Colegiul “Ioan Slavici”, iar celălalt la centrul de la Colegiul Tehnic “Elisa Zamfirescu”. De la proba scrisă la română nu a fost eliminat niciun elev.

 

Marţi are loc proba scrisă la limba şi literatura maternă

 

Examenul de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2013 continuă marţi, 2 iulie, cu proba scrisă la limba şi literatura maternă şi proba scrisă la disciplina nonlingvistică studiată în limba franceză, pentru obţinerea de către elevii Colegiului Naţional Doamna Stanca Satu Mare ce au frecventat secţia bilingvă francofonă a menţiunii speciale “secţie bilingvă francofonă” pe diploma de bacalaureat. Aceste lucrări, potrivit Marianei Brumboiu, se vor corecta în centrul zonal de evaluare de la Cluj Napoca. Aceşti elevi au de trecut prin mai multe probe specifice< proba anticipată centrată pe Modulul de Învăţământ Pluridisciplinar Bilingv, susţinută la sfârşitul clasei a XI-a, proba de evaluare a competenţelor lingvistice în limba franceză, susţinută la sfârşitul clasei a XII-a şi proba scrisă la disciplina non lingvistică studiată în limba franceză, susţinută la sfârşitul clasei a XII-a.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns