Image 1
Image 2

AN ȘCOLAR

Reguli înscrierea la clasa pregătitoare 2024

Reguli înscrierea la clasa pregătitoare 2024
Ordinul privind metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar a fost publicat în Monitorul Oficial, vineri, 22 martie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit documentului, elevii care au împlinit vârsta de 6 ani până la data de 31 august trebuie înscriși obligatoriu la clasa pregătitoare. Totuși a fost introdusă o excepție: părinții pot face o cerere prin care să ceară amânarea înscrierii cu maximum un an “în cazuri justificate”.

 

 

Luni, 25 martie, școlile trebuie să afișeze numărul claselor pregătitoare.Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până în data de 31 august 2024 sunt înscriși obligatoriu în clasa pregătitoare.

 

 

Totuși, a fost introdusă o excepție: părinții pot face o cerere prin care să ceară amânarea înscrierii cu maximum un an “în cazuri justificate”. Nu se precizează însă care ar fi cazurile justificate și cum pot fi dovedite. Art. 6 alin (4 ) – La cererea scrisă a părinților/reprezentantului legal, în cazuri justificate, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea poate fi amânată cu maximum un an.

 

 

În plus, chiar dacă grupele mare și mijlocie sunt obligatorii, pot fi înscriși la clasa pregătitoare și copiii care nu au fost la grădiniță din “lipsa infrastructurii la nivel local sau au avut domiciliul temporar în străinătate”. “La alocarea numărului de clase pregătitoare se ține cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, de arondarea străzilor la unitățile de
învățământ, precum și de efectivul maxim de elevi la clasă”, mai scrie în metodologie.

 

 

Potrivit legii educației, într-o clasă la învățământul primar trebuie să fie în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22. Art. 2. — În sensul prezentei metodologii, următorii termeni se definesc astfel: a) prin domiciliu se înțelege inclusiv reședința; b) prin părinți se înțelege inclusiv tutorele legal instituit sau reprezentantul legal; c) școala de circumscripție reprezintă unitatea școlară aflată în proximitatea domiciliului elevului; d) circumscripția școlară reprezintă totalitatea străzilor arondate unității de învățământ respective de către inspectoratul școlar.

 

 

Art. 3. — (1) Inspectoratele școlare, în baza analizei procesului de înscriere din anii anteriori, pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior, precum și în alte situații justificate, cum ar fi eliminarea segregării școlare, rezultată din segregarea pe criteriul mediului de rezidență. (2) Inspectoratele școlare pot decide extinderea activității didactice, în situația unităților de învățământ care au un număr mare de solicitări de înscriere în clasa pregătitoare, în alte unități de învățământ care au spații disponibile, cu informarea părinților.

 

 

Art. 4. — (1) Numărul de locuri care se acordă, prin cifra de școlarizare, pentru clasa pregătitoare, în învățământul de stat, este cel puțin egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, asigurând fiecărui copil un loc. (2) Numărul de clase pregătitoare cuprins în planul de școlarizare alocat de inspectoratul școlar fiecărei unități de învățământ se stabilește la propunerea conducerii unităților de învățământ, în funcție de capacitatea de cuprindere a acesteia, determinată de numărul sălilor de clasă în care poate fi organizat, în mod corespunzător, procesul de învățământ la clasa pregătitoare, dar și la celelalte clase ale unității, de obligativitatea cuprinderii în unitatea de învățământ a tuturor copiilor din circumscripția școlară, precum și de respectarea duratei orelor de curs, conform prevederilor art. 11 alin. (8) din Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul ministrului educației nr. 4.183/2022, cu modificările și completările ulterioare.
(3) La alocarea numărului de clase pregătitoare se ține cont de numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, de arondarea străzilor la unitățile de învățământ, precum și de efectivul maxim de elevi la clasă prevăzut la art. 23 alin. (1) lit. c) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Absolventă a Colegiului Slavici a fost premiată de Inspectorat pentru nota maximă la examenul de Evaluare Națională

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Concursul Ecomat derulat la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoș” și-a anunțat câștigătorii

MUNICIPIUL SATU MARE

Concursul Ecomat derulat la Colegiul Economic “Gheorghe Dragoș” și-a anunțat câștigătorii

Colegiul Economic “Gheorghe Dragoș” din municipiul Satu Mare a anunțat câștigătorii concursului regional de matematică aplicată în economie – “Ecomat”. Acesta s-a bucurat de participarea și găzduirea elevilor pasionați de matematică de la licee cu profil “servicii” din Cluj-Napoca, Bistrița, Beiuș, Oradea, Baia Mare, Târgu Mureș, Carei, Satu Mare.