Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Președintele AHK, Radu Merica, spune că România trebuie să atragă investițiile germane

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele Camerei de Comerț Româno-Germane (AHK), Radu Merica, spune că România trebuie să profite de măsurile economice ostile de la Budapesta, pentru a atrage investițiile germane care altfel s-ar fi orientat către Ungaria.

Autoritățile române trebuie, însă, să rezolve urgent 3 probleme majore care descurajează încă multe investiții germane.

Într-un interviu acordatcursdeguvernare.ro, șeful Camerei de Comerț Româno-Germane a enumerat cele 3 măsuri urgente pe care România ar trebui să le ia pentru atragerea investițiilor și a făcut o comparație între mediul investițional din Germania și cel din România.

 

cursdeguvernare.ro: România ocupă locul 72 în lume în clasamentul Doing Business 2013 întocmit de Banca Mondială. În jurul nostru, Ungaria este pe 54, Bulgaria pe 66, Polonia pe 55, Estonia pe 21. Cât de relevant este acest clasament pentru investitorii germani care se gândesc să vină în România?

 

Radu Merica: Pentru o primă analiză a locației de investiție, noi nu suntem singuri pe lume, în zona noastră este o concurență puternică în a atrage investiții străine, fie că ne referim la Ungaria, Bulgaria sau Ucraina, dar pe plan mondial există foarte multe țări care și-au făcut o strategie precisă, coerentă în a atrage investițiile străine și în general suntem interesați să atragem investițiile din țările cu înalte tehnologii, cu productivitate înaltă a muncii. Pentru că este și un transfer de know how de cel mai înalt nivel și asta îți asigură o eficiență și în final o bunăstare și salarii competitive.

Sunt relevante. În momentul în care investești într-o țară străină, îți asumi un risc, pe care încerci la început să-l prevezi cât de bine poți, să știi dacă te expui prea mult – nimeni nu vra să-și piardă banii. Acest clasament care îți atrage atenția asupra piedicilor birocratice create artificial de anumite legislații, de birocrație te ajută să te informezi. În concurență cu țările din zonă, nu stăm chiar atât de bine, deși în ultimii ani s-au făcut progrese și în România. Dar per total, acest clasament îl consider relevant pentru că este în fapt imaginea unei țări. Primul lucru pe care îl afirmi despre țara respectivă este că este pe locul 72 în acest clasament Doing Business.

Situația din Ungaria a creat în România o nișă bună pentru investițiile germane. Dar sunt probleme de percepție

 

cursdeguvernare.ro: Spuneți despre know how și despre tehnlogii înalte, dar este important ca aceste firme cu tehnologii înalte să și rămână în România, pentru că a fost cazul companiei Nokia, care a venit și a plecat după câțiva ani.

 

Radu Merica: Putem da Nokia ca exemplu de capitalism migrator, dar nu putem uita că acei câțiva ani cât a stat aici au fost ani benefici pentru zona Clujului și pentru parcul industrial, nu a lăsat în urmă teren arid, a lăsat o fabrică, a lăsat peste 1.000 de oameni care au fost trainuiți, care au știut ce este aceea producție, care pot fi angajați imediat de altă companie pentru că au în spate școala Nokia.

 

 

cursdeguvernare.ro: Potrivit datelor Ministerului de Externe, în România sunt înregistrate 18.614 societăţi cu capital german (locul 2, după Italia), având un volum total al capitalului subscris în valoare de 3,84 miliarde euro (locul 3 după Olanda şi Austria). Totuși, în comparație cu alte destinații pentru investiții, din jurul nostru, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Estonia, că le-am enumerat mai devreme, unde se situează România ca destinație pt investitorii germani?

 

Radu Merica: În Ungaria sunt investiții germane mai mari. Ungaria a pornit mult mai devreme reforma, în anii ’90 deja atrăgea foarte multe investiții germane. Sigur, Ungaria a fost copilul iubit din Europa de Est de către Germania, inclusiv din motive istorice, însă acum, cu actuala conducere politică de acolo, lucrurile s-au mai relativizat. În cazul Ungariei nu e vorba de schimburile de replici între politicieni, ci despre naționalizări de firme, este vorba de confiscări de capital, chiar cu despăgubirile de rigoare, este vorba de atitudinea față de mediul de afaceri, de impozitele introduse. Vorbim despre anumite ingerințe majore în mediul de afaceri, care nu trec neobservate de către investitori.

Pe această situație din Ungaria a apărut o nișă pe care România ar putea să o umple – să ofere economiei germane posibilitatea de a investi și în primul rând să ne facem puțin mai multă reclamă. Noi nu suntem mai răi decât alții. Aici trebuie să comunicăm avantajele noastre. E o chestiune de percepție. Am și discutat la Berlin cu domnul prim-ministru cum facem să povestim adevărul, că nu are sens să umbli cu adevăruri lustruite, ci adevărul adevărat, că nu e chiar atât de rău. Imaginea noastră în Germania nu este din cele mai bune.

 

cursdeguvernare.ro: România ce ar trebui să facă urgent ca să profite de această problemă a Ungariei?

 

Radu Merica: România trebuie să-și facă temele acasă, după care să aibă o politică mai agresivă de promovare a României ca zonă de investiții. Sunt diverse canale, metode: prin reclamă la ziare, prin evenimente, cum a fost cel de la Berlin, cu prim-ministrul, noi, la Camera de Comerț Româno-Germană avem foarte multe evenimente pentru atragerea investitorilor, de promovare a parcurilor industriale în anumite zone mai defavorizate. Poți să faci o strategie precisă care va da rezultate în 2-3 ani, dar dacă nu o începi azi, nu va da rezultate nici peste 2-3 ani.

 

cursdeguvernare.ro: Ce ține investitorul german mai departe de România decât de unii dintre vecinii noștri din Est?

 

Radu Merica: Au existat anumite probleme și disfuncționalități la nivelul justiției, la nivelul datoriilor statului român către firme germane, recuperări de TVA, asociate cu corupția. Toate acestea au creat o imagine destul de nefavorabilă și trebuie să arătăm că nu e chiar așa de rău.

Arieratele către firmele germane sunt mai multe și mai mari de 100 de milioane de euro.

Continuarea pe www.cursdeguvernare.ro.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS ECONOMIA ROMÂNIEI

Cât se va întinde încetinirea creşterii economice în România?

Încetinirea creşterii economice în România va dura mai mult decât se anticipa, inflaţia este încă în scădere, însă luna ianuarie 2024 va aduce o inversare temporară a tendinţei dezinflaţiei...

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now