Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

28 iulie – Ziua Mondială a Hepatitei

Sigla Informatia Zilei
28 iulie - Ziua Mondială a Hepatitei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În fiecare an la data de 28 iulie 2013 este marcată Ziua Mondială a Hepatitei, ediţia din acest an având ca slogan “Aceasta este hepatita. Cunoaşte-o. Înfrunt-o.”

Se estimează că 500 milioane de oameni din întreaga lume au hepatită cronică B sau C. Deşi aceasta cifră şocantă este mai mare decât prevalenta infectiei HIV sau cancerului, gradul de informare cu privire la aceasta afectiune este inexplicabil de scăzut iar majoritatea celor infectati nu sunt conştienti de acest lucru, se arată într-un comunicat al Asociaţie Sano-Hep România.

Un studiu efectuat în tările membre ale OMS dat publicitătii înaintea Zilei Mondiale a Sănătătii din 28 iulie, arată că aproape 2/3 din aceste tări  nu au niciun plan national de combatere a hepatitei, în pofida rezolutiei Adunării Generale a OMS din anul 2010 care a marcat recunoaşterea internatională a hepatitei virale ca problemă globală de sănătate publică. Numai 37% dintre tările membre OMS  detin un  plan national de combatere a hepatitelor virale şi numai 40% sunt implicate în activităţi de promovare a Zilei Mondiale a Hepatitei.

România se situează pe ultimul loc din 30 de state europene în ceea ce priveşte accesul pacienţilor cu hepatită la tratament şi servicii medicale specializate, conform celui mai recent raport lansat de Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Boli de Ficat.

România se află pe un loc “fruntaş” la nivel european în ceea ce priveşte prevalenţa virusului hepatic C. Din cei aproximativ două milioane de pacienţi, 600.000 au fost diagnosticaţi cu hepatita C şi pentru aproximativ 80-90% boala a ajuns deja în stadiu cronic.

Începând cu anul 2010, Ziua Mondială a Hepatitei este sarbătorită în data de 28 iulie, dată care marchează ziua de naştere a Prof. Baruch Blumberg, laureat al Premiului Nobel pentru descoperirea virusului hepatitei B.

‘’Pentru Sano-Hep Romania, Ziua Mondială a Hepatitei este un prilej de bilanţ al activităţilor pe care asociaţia noastră, prin toate filialele sale, le desfăşoară în sprijinul persoanelor cu hepatita B şi C, publicului general şi autorităţilor pentru reducerea impactului acestor afecţiuni la nivelul sistemului de sănătate din România’’ a spus Gheorghe Ionescu, preşedintele Sano-Hep România.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns