Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Doar copiii și oamenii mai săraci cu duhul mai spun despre răzbunare că este arma prostului. Cei cât de cât școliți, ca să nu mai vorbim despre intelectualii rasați, recurg la alte tipuri de abordare, în cele mai multe cazuri considerând răzbunarea un însemn al puterii.
    După 1989 răzbunarea la români a cunoscut mai multe faze. În primele luni de la Revoluție, cu răbufniri izolate până în zilele noastre, răzbunarea viza comunismul, nomenclatura și mai ales cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu.

Mai târziu, după fiecare ciclu electoral, alternanța la putere aducea cu sine răzbunarea împotriva foștilor guvernanți. Din patru în patru ani demarează vânătoarea de vrăjitoare din rândul învinșilor.  Mulți anchetați, puțini condamnați, din patru în patru ani, se împrospătează dosarele organelor de anchetă. Sau se aranjează altfel pe rafturi, pentru o mai bună vizibilitate.

Întrebați orice politician despre aceste lucruri și o să vă spună că nici vorbă despre așa ceva. Vă vor spune că doar adversarii recurg la astfel de practici reprobabile, în timp ce ei când se află la putere nu fac altceva decât să aplice legea.

Dar să revenim în actualitate. Dacă nu ar fi fost chemați la DNA mai mulți politicieni am fi uitat cu desăvârșire că în aceste zile se împlinește exact un an de la suspendarea președintelui Băsescu. Simplă coincidență? Desigur. La fel cum simplă coincidență este faptul că toată lumea face pomana la 40 de zile sau că din simplă coincidență toată lumea sărbătorește Crăciunul în 25 Decembrie. La un an de la suspendare fanii președintelui Băsescu vor să-i facă un cadou frumos. Se remarcă  prietenii din magistratură prin anchetarea celor implicați în campania pentru referendum. Liviu Dragnea a devenit capul de afiș, el fiind principalul organizator al întregii campanii de anul trecut.

Aici se poate afirma fără teama de a greși că dosarul are un  puternic caracter politic. În schimb, situația Antena Grup este mai delicată.     Să fie vorba despre răzbunarea președintelui Băsescu?  Nimeni nu poate contesta că Antena 3 l-a tocat mărunt-mărunt pe Traian Băsescu după ce acesta a lansat celebra “soluție imorală” și i-a dat lui Dan Voiculescu celebrul nume Motanul Felix.

Între cei doi are loc un război total, care a antrenat în luptă instituțiile pe care le reprezintă fiecare, respectiv Președinția și grupul media Antena. Încrâncenarea este atât de mare încât într-un final nu poate câștiga nicio parte. Nimeni nu va ieși învingător, deși se spune că nimeni nu poate ieși învingător din lupta cu presa. Grupul Antena își va pierde credibilitatea, iar Traian Băsescu își va fi terminat mandatul și va deveni un personaj oarecare, marcat pentru totdeauna de cele 7,4 milioane de voturi negative.

Ca în orice război, apar victime colaterale. În urma acestui război politico-mediatic este posibilă o revizuire a ideii de presă în România. Dan Voiculescu nu este un caz izolat. Comentând pe marginea ultimelor evenimente, mai tânărul mogul Ghiță de la România TV spunea că orice om după ce reușește în afaceri și în politică trebuie să investească în mass media. Iată că sămânța lui Felix Motanul nu piere.
Alimentată de mass media, răzbunarea  politică la români este un fenomen perpetuu ce însoțește democrația ca o umbră.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)