Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Avertismentele lui Tăriceanu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu apare în prim plan destul de rar, dar atunci când o face cuvântul său are greutate. Opiniile sale nu sunt întotdeauna pe placul conducerii, mai exact al apropiaților lui Crin Antonescu. De altfel, în toate partidele foștii lideri detronați intră într-un con de umbră, sunt marginalizați pentru că reprezintă un potențial pericol pentru conducere.

Călin Popescu Tăriceanu are, totuși, un statut special. El se bucură de respect nu atât pentru ceea ce reprezintă azi, ci pentru perioada în care a ținut la guvernare PNL în condițiile în care nu avea o majoritate parlamentară asigurată decât prin abilitatea de negociator. În același timp a salvat partidul de la disoluție într-o perioadă când Traian Băsescu domina scena politică.

Poate că PNL îi datorează ceva mai mult lui Tăriceanu decât lui Crin Antonescu. Fără aranjamentele cu PSD-PNL din perioada 2007-2008 cu greu putea fi imaginată înființarea USL. Adevărul este că Tăriceanu și Antonescu se completează reciproc. Nu înseamnă însă că ei fac echipă. Animozitățile dintre ei nu pot fi ascunse.

Ultima luare de poziție a fostului premier vizează majorarea taxelor. Tăriceanu trage un semnal de alarmă arătând că măsurile nepopulare luate de Guvernul Ponta vor fi decontate de PNL. Raționamentul este simplu. PSD are un electorat captiv mai puțin sensibil în vreme ce electoratul PNL este mai pretențios. Taxele preconizate a se majora afectează firmele mici și mijlocii, adică exact baza electorală a unui partid liberal. Este afectată clasa mijlocie, pe care PNL și-o revendică și pretinde că o reprezintă.

Nu doar rațiunile de ordin doctrinar și ideologic conduc spre ideea că PNL va plăti polițele actualei guvernări. La împărțirea demnităților liberalii s-au ales cu ministere grele, adevărate simboluri ale activității guvernului. Finanțele, Economia sunt motoarele reformei, Sănătatea și Cultura sunt cele mai vizibile ministere. Cele patru portofolii sunt cei patru piloni după care se judecă performanțele unui guvern.

Dacă mai adăugăm și Transporturile avem tabloul complet al responsabilității aruncate pe umerii PNL. Dacă mărești taxele, prin Ministerul Finanțelor condus de liberalul Daniel Chițoiu, dacă nu demonstrezi că economia se mișcă, atâta vreme cât ea este condusă de liberalul Varujan Vosganian ce pretenții poți avea de la electorat? Mai adăugăm autostrăzile în impas, problemele din Sănătate, lipsa de susținere din Cultură, toate trei domeniile conduse de liberali, și vedem cam cum se vor derula campaniile electorale de anul viitor. Asupra acestui aspect trăgea semnalul de alarmă Călin Popescu Tăriceanu.

Se spunea la împărțirea portofoliilor că PSD deține ministerele cu bani, iar PNL pe cele cu probleme. După opt luni de guvernare realitatea demonstrează că lucrurile stau întocmai.  Cum ar putea reacționa PNL? În primul rând opunându-se majorării taxelor. Prim-vicepreședintele PNL Klaus Iohannis a avut o intervenție în acest sens. În al doilea rând rezolvând problemele din domeniile de care răspund miniștrii liberali. PNL este legat de mâini și de picioare, este chiar șantajat sau șantajabil prin candidatura lui Crin Antonescu la președinție. Cum ridică tonul cum li se arată alegerile prezidențiale.

Ca să nu mai lungim vorba, PNL nu este într-o situație de invidiat. Este prins la colț și nu știe cum să-și recapete măcar libertatea la opinie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Urările preşedintelui

Asculta acest articol Fără a fi mari experţi în politologie sau în istorie contemporană, fiecare dintre noi poate, privind în