Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Moștenirea regelui Cioabă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Țiganii sunt în doliu. Florin Cioabă, Regele, cum îi plăcea să-și spună, a murit într-un spital din Turcia.

În scurta perioadă de suferință, de doar câteva zile, regele țiganilor sau al romilor a reținut atenția opiniei publice românești prin implicarea președintelui Băsescu. Șeful statului i-a întins o mână de ajutor celui suferind.

L-a rugat pe un celebru medic, nimeni altul decât cel care s-a ales cu un dosar penal după ce l-a operat pe Adrian Năstase, să meargă în Turcia să-i acorde asistență regelui Cioabă.

Acest lucru, ca și lipsa altor subiecte, a făcut mass media să se aplece asupra unui eveniment de ordin secundar, precum boala unui lider al romilor. Din păcate, în ciuda ajutorului acordat, regele a decedat. Și, cum se spune, regele a murit, trăiască regele. Dar cine va fi noul rege? Contrar obiceiurilor caselor regale, Cioabă nu și-a desemnat moștenitorul. Putem bănui că vor fi mai mulți pretendenți. Profitând de ocazie, nu este exclus să se autointituleze regi mai mulți reprezentanți ai romilor. Cum nu este vorba decât de un rol simbolic, nu va fi o catastrofă. Romii sunt dezbinați, cu sau fără rege sau un împărat.

De unde interesul exagerat față de această etnie? În primul rând este o masă de manevră electorală. Partidele își împart comunitățile de țigani sau de romi în funcție de cine le dă mai mult. Pe scurt, romii își vând voturile pentru că nu au propriul lor partid. Unul dintre beneficiari a fost Traian Băsescu. Relația președintelui cu lideri ai romilor este de notorietate. Nu s-a sfiit să stea la masă cu ei, să se prindă în horă cu personaje controversate, așa cum a fost Bercea Mondialu, condamnat pentru acte de corupție.

În schimb regele Cioabă nu l-a făcut de rușine pe președinte. Cu excepția episodului cu fiica pe care și-a căsătorit-o la 12 ani, nu a fost obiectul vreunui scandal. Așadar, putem spune că Florin Cioabă era un personaj respectabil. Dacă nu s-ar fi auto-intitulat rege și s-ar fi mulțumit cu titlul de bulibașă, ar fi fost și mai demn de respect.

Odată cu dispariția lui se duce de râpă și puțina unitate care mai exista în rândul romilor. Pentru partide este o bună ocazie de a-și extinde influența asupra unor grupuri mai consistente de romi. Cu siguranță urmașul său nu va avea influența pe care a avut-o Florin Cioabă. Nu va avea timp nici Traian Băsescu să-și refacă relația cu eventualul urmaș. Ne întrebăm, totuși, dacă președintele se va amesteca în lupta dintre pretendenți. Va miza pe Dorin Cioabă, fiul cel mare al regelui mort?

Traian Băsescu are un ascendent asupra altor lideri politici. Victor Ponta a tratat subiectul cu destulă răceală sau chiar cu un oarecare dispreț. Crin Antonescu nu s-a amestecat, pentru el nu a existat coma regelui Cioabă, în condițiile în care el are cea mai mare nevoie de voturi.

Cu sau fără implicarea liderilor, cert este că fiecare partid se aruncă asupra voturilor țiganilor. În județe, comunitățile sunt împărțite între partide aproape în mod egal. Depinde însă de la județ la județ, depinde de tipul alegerilor. La locale cei care decid sunt primarii. La parlamentare și prezidențiale se implică organizațiile județene. În concluzie putem aprecia că adevărata moștenire a regelui Cioabă sunt voturile comunității romilor, grupurilor de țigani împrăștiate prin toată țara.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Întrebarea lui Iohannis

Asculta acest articol În următoarele zile vor fi cunoscute toate listele pentru alegerile europene. USR-PLUS, ALDE, Pro România, PMP, UDMR