Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primele tiruri cu alimente de la Uniunea Europeană au ajuns în judeţul Satu Mare

Ajutoare UE la Satu Mare
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ajutoare UE la Satu Mare
Ajutoare UE la Satu Mare

Peste 48.000 de sătmăreni primesc anul acesta alimente de la UE

Primele tiruri încărcate cu alimente de la Uniunea Europeană au ajuns la depozitul central din localitatea Decebal, judeţul Satu Mare.

Luna aceasta sunt aşteptate în fiecare zi cantităţi de făină şi ulei, iar până la jumătatea lunii octombrie, în depozit trebuie să existe toate categoriile de produse care se distribuie conform Planul anual european de furnizare de ajutoare alimentare în beneficiul persoanelor cele mai defavorizate (PEAD).

Şi anul acesta Uniunea Europeană este darnică. Sătmărenii cu o situaţie financiară precară, incluşi în anumite categorii de beneficiari, primesc de la Uniunea Europeană făină albă, făină de mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, roşii în suc propriu, zacuscă, miere şi conserve de carne de porc.

 

Din a doua parte a lunii octombrie, produsele urmează să fie distribuite beneficiarilor

 

Din 8 august 2013, la depozitul central din localitatea Decebal a început să se facă recepţia primelor transporturi de produse alimentare. La finele acestei săptămâni, o parte din produse vor merge în judeţ, în condiţiile în care în total la noi în judeţ trebuie să ajungă pentru distribuire peste 1.700 de tone de alimente. De luna viitoare, produsele ar trebui să fie distribuite beneficiarilor. Detalii despre cum se derulează Planul anual european de furnizare de ajutoare alimentare în beneficiul persoanelor cele mai defavorizate (PEAD) ediţia 2013 am obţinut de la Vasile Tuns, consilier la Compartimentul informare, relaţii publice şi gestionarea documentelor din cadrul Consiliului Judeţean Satu Mare. Potrivit interlocutorului nostru, legislaţia care stă la baza planului european este aceeaşi, şi anume Hotărârea Guvernului nr. 600 din 2009 privind stabilirea beneficiarilor de ajutoare alimentare care provin din stocurile de intervenţie comunitare destinate categoriilor de persoane cele mai defavorizate din România şi Hotărârea nr. 950 din 2012. De cele nouă produse alimentare vor beneficia sătmărenii care primesc ajutor social, şomerii indemnizaţi, cei neindemnizaţi, pensionarii sistemului public de pensii şi cei în baza unor legi speciale a căror pensie este sub 400 de lei pe lună şi persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, neinstituţionalizate.

 

Cantităţi estimate pe beneficiar

 

De alimente de la Uniunea Europeană vor beneficia conform listelor al căror termen de referinţă este 30 iunie 2013 un număr total de 48.904 de sătmăreni din care 18.975 pensionari, din acest total 18.698 din sistemul public şi 277 în baza unor legi speciale, 13.966 beneficiari ai venitului minim garantat (ajutor social), 9.519 persoane cu handicap şi 6.444 de şomeri, 1.692 indemnizaţi şi 4.752 neindemnizaţi, adică înscrişi la AJOFM ca fiind în căutarea unui loc de muncă. Există posibilitatea ca o persoană beneficiară să se regăsească pe două liste, de exemplu să fie trecută în evidenţe ca persoană cu handicap şi ca pensionar. În aceste situaţii, beneficiarul primeşte un singur pachet de produse. Estimativ, beneficiarii vor primi la ediţia din acest an a programului 15 kg de făină albă, 8 kg făină de mălai, 0,5 kg de paste făinoase, 5 litri ulei, 2 kg zahăr, 0,800 grame roşii în suc propriu, 0,400 kg de zacuscă, 0,250 grame miere, 0,900 conservă de carne de porc (trei conserve). Toate produsele alimentare trebuie să ajungă la beneficiari până cel târziu în 31 martie 2014. Faţă de ediţia 2012, anul acesta lipseşte laptele praf şi orezul. La ediţia anterioară, din cauza firmei bulgare care nu şi-a onorat obligaţiile, uleiul nu a mai ajuns la Satu Mare, iar făina s-a primit în proporţie de 34%. Valoarea totală a produselor pe care sătmărenii cu situaţie financiară precară le primesc în acest an de la Uniunea Europeană este de peste 4,8 milioane lei fără TVA.

 

Al şaselea an în care UE trimite hrană celor săraci

 

Anul 2013 este al şaselea an în care Uniunea trimite hrană românilor săraci. La începururile PEAD au fost trimise două produse, făină şi zahăr. În 2010, coşul de la UE a fost mai mare, în el fiind făină albă, făină de mălai, paste făinoase, biscuiţi, zahăr şi lapte praf. În 2011 s-a primit orez, făină de mălai, paste, biscuiţi şi lapte praf, iar anul trecut au fost 11 produse< făină albă, făină de mălai, paste, biscuiţi, orez, fasole, mazăre, bulion, roşii, zahăr şi ulei, acest ultim produs doar teoretic.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Petrecere dedicată pensionarilor

Asculta acest articol Marţi, 28 august 2012, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare a participat la evenimentul dedicat pensionarilor născuţi în