Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Din 2014, pacientul va putea să-şi aleagă medicamentul

Din 2014, pacientul va putea să-şi aleagă medicamentul
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Din 2014, pacientul va putea să-şi aleagă medicamentul
Din 2014, pacientul va putea să-şi aleagă medicamentul

Începând de anul viitor, pacientul va avea posibilitatea să-şi aleagă medicamentele care i se potrivesc cel mai bine. Medicul va informa pacientul care sunt cele mai indicate medicamente, de la generic la original  pentru afecţiunea de care suferă. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu în cadrul unei dezbateri regionale.

El a spus că se doreşte ca în contractul cadru pe anul 2014 se fie introdusă o normă prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc, iar acesta să decidă ce anume vrea. “În acordul cu Fondul Monetar Internaţional avem o prevedere pe programul Ministerului Sănătăţii prin care medicul va fi obligat să informeze pacientul ce medicamente i se potrivesc de la generic până la original, şi bolnavul să decidă. Legea de azi spune în felul următor: că dacă mergeţi la o farmacie care are contract cu CAS şi nu are medicamentul respectiv, în 24 de ore are obligaţia să vi-l aducă. Dacă nu, la reclamaţia dumneavoastră, Casa poate sancţiona acea farmacie. Deci cadrul există, însă ceea ce se întâmplă sunt deficienţe de funcţionare”, a spus Eugen Nicolăescu.

Vorbind despre bugetul spitalelor, ministrul a spus că acesta va fi diminuat, dar în schimb vor fi majorate pentru centrele de permanenţă, cele multifuncţionale, medicinii de familie, chiar şi pentru ambulatoriu.

Ca un prim exemplu, ministrul  a declarat în cadrul dezbaterii că bugetul alocat anul viitor medicinii de familie va fi de 8,5 – 9% din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, urmând ca din 2015 acesta să ajungă la 10%.

Totodată se doreşte dezvoltarea serviciilor de îngrjiri la domiciliu, să dezvolte substanţial îngrjirile de variaţie, prin reducerea zilelor de spitalizare şi administrarea tratamentului (ex< injectabil) la domiciliul pacientului, costurile fiind mai mici.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns