Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Leul de Aur acordat unui documentar despre viaţa la periferia Romei

Cadru din filmul "Sacro Gra"
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Cadru din filmul "Sacro Gra"
Cadru din filmul “Sacro Gra”

Trofeul Leul de Aur al Festivalului de Film de la Veneţia a fost decernat sâmbătă seara documentarului italianului Gianfranco Rosi, “Sacro Gra”, despre personajele necunoscute şi poetice care trăiesc la marginea unui bulevard periferic din Roma.

 

 

Juriul celei de-a 70-a ediţii a Festivalului Filmului de la Veneţia a creat surpriză acordând trofeul acestui documentar, scrie în ediţia sa de duminică cotidianul francez Le Nouvel Observateur, preluând o corespondenţă a AFP. ‘Mi-am dedicat victoria personajelor din filmul meu care mi-au permis să intru în vieţile lor. Unii au devenit protagonişti ai filmului fără să o ştie’, a spus Gianfranco Rosi.

 

Foarte emoţionat, el a mulţumit ‘maestrului’ Bernardo Bertolucci, preşedintele Mostrei de la Veneţia, pentru că a avut curajul să premieze un documentar, pentru prima dată în istoria acestui festival. Este totodată şi prima victorie italiană din 1998 (“Cosi ridevano” de Gianni Amelio).

 

‘Întreg juriul a resimţit forţa poetică a filmului. Este bine că un festival precum cel de la Veneţia face loc documentarelor care erau puţin lăsate deoparte până acum’, a comentat Bertolucci.

 

Despre “The Unknown Known”, un alt documentar, realizat de Errol Morris, despre fostul ministru american al apărării Donald Rumsfeld, plin de cinism, realizatorul ‘Ultimului Împărat’ a povestit că ‘cineva din juriu, cu mult sens al umorului, a dorit să-i acorde un premiu pentru cel mai bun actor lui Rumsfeld”.

 

Cineast format în SUA, laureatul trofeului Leul de Aur a mulţumit, de o manieră amuzantă, soţiei sale că l-a ‘obligat să facă acest film’, când se gândea să părăsească Roma, oraşul ‘pe care a început să-l iubească prin periferia sa’, scrie AFP.

 

Marele premiu al Juriului a fost acordat chinezului Tsai Ming-Liang pentru “Jiaoyou” (Stray Dogs), o istorie a unui tată fără locuinţă şi a copiilor săi obligaţi să rătăcească pe străzile din Taipei (Taiwan). “Miss Violence” al grecului Alexandros Avranas a obţinut Leul de Argint pentru cea mai bună regie a poveştii unei familii modeste aparent fără nicio istorie, ce trăieşte apoi din plin o dramă după ce fiica de 11 ani se sinucide. Filmul a fost recompensat din plin, primind şi premiul pentru cel mai bun actor – Themis Panou, care intră în pielea unui teribil personaj de bunic abuzator.

 

Distrugerea legăturilor familiale, nebunie, incest, mutilări, renunţarea la orice speranţă în viaţă şi la orice facultate de a iubi… această a 70-a ediţie a Festivalului Filmului de la Veneţia a fost marcată de filme întunecate, de o mare diversitate şi originalitate de formă, adesea suprarealiste şi, în multe cazuri, care au adus în prim plan actori neprofesionişti, scrie AFP.

 

Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a revenit italiencei Elena Cotta, pentru rolul din filmul “Via Castellana Bandiera”, primul lungmetraj al realizatoarei siciliene Emma Dante, despre violenţa la feminin.

 

Festivalul a recompensat şi filmul germanului Philip Gröning – “Die Frau des Polizisten” cu premiul special al Juriului. Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost atribuit lui Steve Coogan şi Jeff Pope pentru filmul “Philomena” regizat de britanicul Stephen Frears, peliculă care s-a aflat printre favoritele la Leul de Aur.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns