Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sfîntul Mucenic Autonom
Sfîntul Mucenic Autonom
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfîntul Mucenic Autonom
Sfîntul Mucenic Autonom

În ziua de 12 septembrie este prăznuit Sfântul Sfinţitul Mucenic Autonom (+ 303). El  a trăit în timpul când la Roma era împărat  Diocletian (284-305). A fost episcop în Italia, dar, din pricina persecuţiei împotriva creştinilor declanşată de împăratul Diocleţian, a părăsit Italia şi s-a dus în Bitinia (regiune istorică, apoi regat elenistic în NV Asiei Mici, între Marea Neagră şi Marea Marmara), unde a fost primit de un creştin, pe nume Corneliu. În Bitinia erau foarte mulţi păgâni, iar Sfântul Autonom, fiind un om plin de râvnă pentru credinţa în Hristos, a desfăşurat o puternică activitate misionară, zidind aici o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail.

Împăratul Diocleţian a ordonat arestarea sfântului, drept pentru care sfântul se retrage la Claudiopolis, la Marea Neagră. După ce a propovăduit Evanghelia şi în Lykaonia şi Isauria (Asia Mică) s-a întors în Bitinia şi a numit episcop în locul său  pe Corneliu, iar el a mers în oraşul Claudia, să propovăduiască şi aici Evanghelia lui Hristos. Sfântul Autonom se întorcea însă şi slujea în Biserica din Bitinia împreună cu Corneliu. Păgânii fiind deranjaţi de activitatea misionară a Sfântului Autonom, într-una din zile, pe când slujea în biserica închinată Sfântului Mihail, a fost scos afară şi ucis cu pietre, primind astfel moarte martirică.

A fost îngropat de către o diaconiţă pe nume Maria, iar în vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare a fost construită o biserică deasupra mormântului său. În 430 biserica a fost dărâmată, fără să cunoască că aceasta fusese construită deasupra mormântului sfântului, şi a reconstruit-o într-un alt loc. În 490 moaştele sfântului au fost găsite nestricăcioase, şi s-a construit un alt lăcaş închinat sfântului ierarh martir Autonom.

Tot astăzi Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe sfinţii Macedonie şi Teodul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns