Image 1
Image 2

ANALIZA ȘI APROBARE

Cancelaria Sfântului Sinod: set de măsuri pentru sancționarea corupției în Biserică

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ședința  de lucru de joi, 14 decembrie 2023, Permanența Consiliului Național Bisericesc a Bisericii Ortodoxe Române a aprobat un set de propuneri practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică. Acestea urmează  să fie prezentate, spre analiză și aprobare, la următoarea ședință de lucru a Sfântului Sinod.

 

Potrivit sursei citate, propunerile practice de completare a măsurilor canonice privind sancționarea corupției în Biserică vizează înființarea unui Corp de inspecție bisericească, Corpuri canonice de control juridic și financiar cât și completarea Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române

 

Propunerile practice  ale Cancelariei Sfântului Sinod

 

În urma analizei actualelor prevederi statutare și regulamentare din Biserica Ortodoxă Română, la Cancelaria Sfântului Sinod s-a constatat că, deși dreptul de devoluțiune (stabilit prin canonul 11 al Sinodului VII ecumenic) este prevăzut statutar la nivel central (pentru Patriarhul României) și mitropolitan (pentru Mitropolit) și pentru ambele autorități este prevăzut să existe un Corp de inspecție bisericească cu responsabilități generale de inspecție bisericească adică de control, nu există însă o coroborare între aceste două prevederi statutare.

 

Pentru realizarea acestei coroborări este necesar ca, la nivel patriarhal și mitropolitan, să fie înființate Corpuri canonice de control juridic și financiar care să fie coordonate din încredințarea Patriarhului României, respectiv a Mitropolitului, de către un ierarh-vicar. Totodată, este necesar ca, în cadrul acestor Corpuri canonice de control juridic și financiar, să fie încadrați specialiști (juriști și economiști) cu experiență, care să fie caracterizați prin corectitudine, profesionalism și fidelitate față de Biserică. În plus, este nevoie de redactarea și aprobarea unui Regulament al Corpurilor canonice de control juridic și financiar, care să prevadă atributele și responsabilitățile acestor organisme de control juridic și financiar, precum și modul lor de organizare și funcționare.

 

Totodată, s-a constatat că, în Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență. Rezultă, așadar, că este necesară

completarea Regulamentului autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române cu prevederi referitoare la aceste fapte de corupție ca abateri ce trebuie sancționate de autoritatea bisericească.

 

97% din oamenii de afaceri români văd corupţie peste tot

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with