Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ministrul Nicolăescu a incitat medicii să iasă în stradă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Ministrul Nicolaescu: Ieşiţi în stradă ca să am motive să cer de la Guvern
Ministrul Nicolaescu: Ieşiţi în stradă ca să am motive să cer de la Guvern

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, se pare că este de partea medicilor care cer salarii mai mari, însă Ministerul Finanţelor blochează revendicările.

 

“Ministrul chiar ne-a spus la un moment dat: dacă voi nu ieşiţi în stradă, dacă nu cereţi, eu nu am cum să mă duc la guvern să cer. Ieşiţi că să am motive”, a declarat Dan Pereţianu, preşedintele Camerei Federative a Medicilor.

 

Printre revendicările medicilor sunt mărirea salariilor medicilor rezidenţi, creşterea bugetului sănătăţii astfel încât să ajungă la 6% din PIB, dar şi o lege specială pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate diferită de cea a bugetarilor, scrie dcnews.

 

„Vă imaginaţi, dacă aş avea 6% din PIB, ce ministru fericit aş fi? Dar nu aşa punem problema. Noi încercăm să căutăm măcar nişte reaşezări ale bugetului şi eu am făcut un calcul estimativ, poate între 2% şi 20% am găsi, într-o primă etapă, pentru majorarea salariilor pentru rezidenţi”, a spus Eugen Nicolaescu.

Acesta a precizat însă că nu va avea date concrete înainte de 10 octombrie, aşa că nu vrea să facă promisiuni fără cifre.

Un medic rezident din anul întâi câştigă între 800 şi 900 de lei pe lună. Pentru creşterea salariilor acestora, efortul financiar ar fi de 40 de milioane de euro, potrivit Colegiului Medicilor.

În întreg sistemul medical lucrează aproximativ 40.000 de medici.

„Am prezentat în Guvern o informare referitoare la această situaţie şi am primit mandat de la premier ca, dacă protestatarii doresc să discute, cu mare plăcere discutăm. Numai că discuţiile sunt începute de luni de zile”, a spus ministrul, joi. Afirmaţiile sale vin în contextul în care sute de medici au pichetat din nou Ministerul Sănătăţii, pentru a doua zi consecutiv.

Premierul Victor Ponta afirmă că a verificat informaţia conform căreia ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, ar fi cerut medicilor să protesteze pentru a obţine astfel o suplimentare de buget, dar că aceasta nu se confirmă, adăugând că rezultate pozitive vor fi obţinute doar continuând reforma.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Adevarat ca medicii merita salarii decente, dar raportat la nivelul salariilor din Romania, in afara de medicii rezidenti, ceilalti au salarii bunicele. Despre cabinetele particulare unde esti trimis de la cabinetele de la spital si unde se plateste fara a se taia macar o chitanta, vad ca nu se zice nimic. In parcarea spitalului stau in marea majoritate masini destul de scumpe care sigur nu apartin bolnavilor.

Lasă un răspuns