Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Somnul ne “curăţă” creierul de toxine

Somn de frumusețe
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Girl-Sleeping-640x360
Somn de frumusețe

Creierul utilizează somnul din timpul nopţii pentru a elimina toxinele reziduale acumulate pe parcursul unei zile solicitante din punct de vedere intelectual, afirmă autorii unui studiu american. Cercetătorii consideră că “sistemul de înlăturare a deşeurilor” este unul dintre motivele fundamentale care justifică existenţa somnului.

Studiul lor a evidenţiat faptul că celulele cerebrale se micşorează în timpul somnului pentru a mări spaţiile dintre neuroni şi pentru a permite lichidului cefalorahidian să spele creierul. Ei sugerează, totodată, faptul că eşecul “spălării” anumitor proteine toxice ar putea juca un rol determinant în declanşarea unor maladii cerebrale.

Somnul are un rol important şi în fixarea amintirilor în creier şi în procesul de învăţare, dar cercetătorii americani consideră că aceste “treburi gospodăreşti” ar putea reprezenta unul dintre motivele principale pentru existenţa somnului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Săptămâna viitoare, la Satu Mare se desfăşoară Zilele Urologiei

Sunt aşteptaţi specialişti din Cluj, Zalău, Arad, Oradea, Baia Mare

40 de specialişti în Urologie, Ginecologie, ATI, anatomopatologi şi radiologi din centrele universitare Cluj, Arad, Oradea şi de la spitalele din judeţele Sălaj, Maramureş şi din judeţul nostru, se vor întruni la Satu Mare în perioada 27 – 29 iunie 2013, când la Filarmonica “Dinu Lipatti” se desfăşoară a III-a ediţie a Zilelor Urologiei Sătmărene.

Anunţul a fost făcut vineri, 21 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de medicii urologi sătmăreni, dr. Cristian Rusu şi dr. Bogdan Feciche.