Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Noile certificate de producător devin o realitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   Certificatele de producător care erau eliberate de primării, vor fi avizate şi de asociaţiile reprezentative la nivel comunal, judeţean şi naţional. Se asigură astfel un control asupra producătorului agricol. Noile certificate vor fi definitivate probabil până la sfârşitul acestei luni, susţinea recent Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Actul normativ prevede şi introducerea carnetului de producător, acesta urmând să însoţească marfa pe toată durata transportului, fie că se face vânzarea cu amănuntul, sau vânzare angro”.

Indiferent de forma de administrare, publică sau privată, este obligatorie organizarea în pieţe a spaţiilor de vânzare rezervate în exclusivitate producătorilor agricoli persoane fizice deţinătoare ale unui carnet de comercializare. Alocarea este de minimum 20% din totalul spaţiilor de vânzare existente.

Proiectul de act normativ prevede şi procedura de obţinere a atestatului de producător, respectiv a documentului care confirmă capacitatea deţinătorului de a desfăşura o activitate economică în sectorul agricol şi regimul de utilizare a carnetului de comercializare a produselor din sector.

În proiectul de act normativ nu au mai fost prevăzute date despre cardul de acces în pieţe pentru producători.

Atestatul de producător cuprinde informaţii şi date privind temeiul legal al eliberării atestatului, numele şi prenumele producătorului agricol, denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în Registrul Agricol.

Valabilitatea atestatului de producător este de un an calendaristic de la data emiterii.

Nerespectarea prevederilor legale se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 5.000 de lei. Ca măsură suplimentară se confiscă produsele. De asemenea, pentru administratorii pieţelor, se prevede  amendă de la 10.000 de lei la 15.000 de lei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Pompieri din Tășnad, premiați la Piatra Neamț

CONCURS NAȚIONAL

Pompieri din Tășnad, premiați la Piatra Neamț

Doi pompieri tășnădeni au obținut rezultate foarte bune la Competiția “Cupa A.S.P.R la atletism și cross” – ediția 2024, faza finală pe I.G.S.U., Piatra Neamț. Deși s-au întrecut cu peste 80 de cadre din subunități din țară, subofițerii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” Satu Mare au reușit să se remarce la probele de rezistență, la cros, săritură în lungime cu elan și aruncarea de greutăți.