Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Senatul a respins proiectul Roşia Montană. Raportul a fost trimis la Parchet

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană, Darius Vâlcov (PSD), a propus, marţi, plenului Senatului, respingerea proiectului de lege privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană, propus de Guvern.

După dezbateri, Senatul a respins proiectul de lege privind Roşia Montană, în forma transmisă de Guvern, scrie Mediafax.

Senatul a adoptat, astfel, cu voturi 119 voturi “pentru”, 3 voturi “împotrivă” şi 6 abţineri, Raportul elaborat de Comisia parlamentară specială pentru Roşia Montană, care este de respingere a proiectului de lege în forma transmisă de Guvern.

Actul normativ are caracter organic, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional.

Senatorul PDL Alexandru Pereş a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor pe raportul Comisiei Roşia Montană, că este vorba de fapt despre analiza unei comisii de anchetare a tuturor actelor semnate pe tema Roşia Montană.

“Această comisie specială a fost, de fapt, o comisie de anchetă. (…) Au pus la acest dosar diferite probe cu care se va sesiza sau nu Parchetul General. (…) Eu rămân cu un gust amar, căci asistăm la analizarea unui raport al unei comisii de anchetă”, a spus senatorul PDL.

El a mai spus că ar trebui să se schimbe denumirea comisiei în comisie de anchetare a actelor care au stat la baza acestui proiect, privind măsuri de relansare a mineritului la Roşia Montană şi de exploatare a aurului şi argintului.

Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu a declarat, marţi, în cadrul dezbaterilor privind Roşia Montană, că toţi cei implicaţi şi care au dat semnături în acest dosar nu vor avea sărbători liniştite, raportul comisiei parlamentare fiind deja trimis la Parchetul General.

“Pentru liniştea celor implicaţi în ceea ce a însemnat acest proiect, de când s-a aprobat, de când s-au făcut transferurile şi până astăzi, raportul a fost trimis la Parchetul General”, a spus Sârbu.

El a arătat că, măcar pentru aceste fapte care s-au desfăşurat în derularea proiectului Roşia Montană, important este că aceste acte s-au desecretizat, pentru că, în “stil clasic românesc, când facem prostii, le secretizăm”. “Ei, uite că se întâmplă să se şi desecretizeze”, a adăugat liderul PSD.
El a mai arătat că Parchetul probabil lucrează, deşi există o aglomeraţie mare de sesizări.

“Vine vremea, şi după şase ani, şi după opt ani. Trece timpul, trece, dar nu trec şi dosarele penale. Măcar această satisfacţie să o avem, noi, parlamentarii, că am făcut lumină într-un caz. Nu mă refer la personae, nu ştiu care e vinovăţia unuia sau a altuia, dar Parchetul, când are în faţă un document atât de important de la Parlamentul României, nu de la o Cameră, nu cred că îşi va permite să se joace”, a mai declarat Ilie Sârbu.

El a continuat: “Liniştea celor care au dat aceste semnături în mod abuziv, ilegal, a început să dispară, iar aceasta este satisfacţia parlamentarilor, care nu au pierdut timpul degeaba. (…) Cei care au fost implicaţi, părerea mea e că nu vor avea sărbători liniştite”.

Ilie Sârbu a mai spus că nu se poate vorbi despre un faliment al Guvernului dacă unele ordonanţe cad în Parlament, pentru că asta înseamnă că Parlamentul îşi face datoria, iar cenzura ultimă, a Parlamentului, funcţionează.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns