Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A trecut un an de la victoria zdrobitoare în alegeri a USL. Am avut parte de stabilitate politică. Majoritatea covârșitoare de 70% a susținut guvernul fără probleme. Au avut loc dispute între PSD și PNL, între Crin Antonescu și Victor Ponta, între diverse grupuri, între persoane, dar unitatea USL nu a fost pusă în pericol. S-a destrămat alianța PNL-PC, fără să zdruncine USL.  Liderii Antonescu și Ponta au trecut  cu bine proba coabitării cu Traian Băsescu rămânând împreună în ciuda opiniilor divergente.

Crin Antonescu nu a fost niciodată de acord cu pactul de coabitare. Victor Ponta a crezut în utilitatea lui, însă nu a ezitat să-l încalce, la fel cum a făcut și Traian Băsescu.
Existența unei majorități parlamentare de 70% a fost un experiment reușit? De la această întrebare încep adevăratele dezbateri. Cu două treimi din parlament se poate modifica legea fundamentală, Constituția. USL a înființat o comisie pentru modificare, a anunțat că în toamna anului 2013 se va organiza un referendum, dar nu a reușit acest lucru.

S-a confruntat cu președintele și a pierdut, nu fără aportul Curții Constituționale. Consecințele nu sunt de neglijat. În primul rând mandatul prezidențial a rămas tot de cinci ani, lucru care perturbă ciclurile electorale. Președintele transcende mandatul de patru ani a parlamentului având posibilitatea să decidă asupra formării majorității parlamentare viciind astfel rezultatele alegerilor.

Ce a reușit să realizeze USL în primul an? Marea majoritate a populației s-a mulțumit cu faptul că USL i-a scăpat de PDL. Oamenii nu și-au pus problema dacă noua putere va fi mai bună decât cea veche. Au vrut doar să sancționeze drastic tăierile de salarii, dar mai cu seamă aroganța portocaliilor. Până aici totul este frumos și bine. Intrat într-un con de umbră, PDL nu mai prezintă interes. De acum înainte cetățeanul nu-și mai concentrează atenția decât asupra unei singure forțe politice: USL. După un an electoratul începe să pună întrebări. Ce ai promis și ce ai realizat? Ce perspective de viitor oferi?

Publicul începe să facă distincție între modul în care este tratat simplul cetățean și modul în care se comportă clasa politică de la putere. Oamenii văd cum anumiți reprezentanți ai noii puteri își schimbă stilul de viață de la o zi la alta. Văd că au moștenit aroganța de la PDL, dar și lăcomia foștilor guvernanți. Văd că nu scad, poate chiar se înmulțesc cazurile de corupție. Din acest moment cetățeanul începe să aibă dubii în legătură cu modul în care a votat. A votat bine? Nu cumva prin votul său a contribuit la dezechilibrarea sistemului democratic distrugând opoziția?

Dar nici opoziția, reprezentată de PDL, nu a fost mai brează. De-a lungul unui an democrat liberalii nu au reușit să se constituie într-o alternativă la actuala guvernare. Guvernul din umbră nu a avut efectul scontat, rămânând un simplu joc.
Cei câțiva parlamentari intrați pe listele ARD, adunați în jurul fostului premier Mihai Răzvan Ungureanu, nu s-au constituit într-un grup compact, foarte vizibil și cu perspective de creștere. Despre partidul-surpriză PP-DD, ce să mai spunem? A obținut un scor foarte bun la alegerile de acum un an, dar  nu i-au folosit la nimic mandatele parlamentare. Dan Diaconescu a rămas un clovn, partidul format în jurul televiziunii sale se spulberă pe zi ce trece.

UDMR, rămas înafara guvernului a rămas și în afara jocului politic. Nu mai este partidul care face diferența dintre putere și opoziție, pierzându-și astflel importanța strategică.
În concluzie, la un an de la alegerile parlamentare, USL  nu și-a pierdut poziția de principală forță politică, iar partidele de opoziție nu au reușit să recâștige terenul pierdut.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Moartea ironiei

Asculta acest articol     Dacă prin anii ’60 ai secolului trecut se decreta moartea ideologiilor, după o jumătate de secol