Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

2013 va trece drept un an care nu a adus nimic nou nici din punct de vedere social, nici politic. A fost un an al promisiunilor neonorate, al experimentelor teoretice. Nu s-a făcut nimic altceva decât să se continuie campania electorală din 2012. Statistic pot fi prezentate realizări economice, la fel cum, tot din statiscă, pot fi scoase elemente care să demonsterze că a fost un an catastrofal.

Faptul că în 2013 a apărut un partid nou, dar nu au apărut noi lideri politici spune foarte mult despre potenţialul clasei politice. De câte ori este pomenit numele preşedintelui Partidului Mişcarea Populară? Traiana Băsescu probabil a ales o figură ştearsă pentru a rămâne el însuşi adevăratul lider.

Dacă din zona opoziţiei nu au apărut figuri noi, carismatice, nici din zona puterii nu s-au impus figuri noi. Cuplul Antonescu-Ponta a dominat scena politică. Se pune problema dacă Victor Ponta şi-a consolidat poziţia în fruntea PSD. Vrea să-l dizloce vreo forţă ocultă din interior? Nu sunt informaţii publice în acest sens, dar asta nu înseamnă că nu există nemulţumiţi. În schimb, la PNL a apărut o mică grupare disidentă. Călin Popescu Tăriceanu nu se numără printre simpatizanţii lui Crin şi o arată de câte ori se iveşte ocazia.

Dacă la nivel naţional nu s-au impus figuri noi, nici din teritoriu nu s-au ivit oameni politici puternici, cum erau înainte Gheorghe Falcă, Sorin Frunzăverde, Liviu Dragnea, Radu Mazăre etc. Pentru baronii locali 2013 nu a fost un an fructuos din punct de vedere politic, majoritatea rămânând iluştri necunoscuţi la nivel naţional. Lipsa de interes faţă de personajele politice din provincie este o boală mai veche a presei centrale, dar în decursul anului trecut s-a acutizat. Baronii locali trebuie să se limiteze la propria parohie, să se împace cu ideea că trebuie să trăiască între limitele judeţelor proprii sau a propriilor primării.

În judeţe, spre deosebire de situaţia de la nivel naţional, pot apărea noi personaje politice. La nivel local competiţia este mai directă. Contează ce faci în fiecare zi. În judeţe, o campanie de presă susţinută poate impune un lider în două-trei luni. Sunt partide care mizează pe această strategie. Primele rezultate se vor vedea cu ocazia alegerilor europarlamentare din această primăvară. Candidaţii, mare parte dintre ei europarlamentari şi în actualul mandat, nu sunt foarte apropiaţi de electoratul român. Puţini dintre ei trag lista, partidul fiind de fapt locomotiva. Oamenii votează în primul rând partidul, apoi candidatul. La aceste alegeri într-adevăr nu se simte nevoia figurilor politice noi, în schimb partidul este esenţial. La următoparele alegeri se va vedea, de fapt, ce muncă au depus aleşii locali. Toată campania cade pe umerii lor. Voturile sunt roadele politice adunate din 42 de unităţi administrativ-teritoriale. Forţa baronilor locali iese la iveală în campaniile electorale. Fără rezultate, sunt zero şi sunt trataţi ca atare de Centru.

Anul politic 2013 se va încheia doar după alegerile pentru Parlamentul European. Atunci se va trage linie, se va aduna şi se va scădea, astfel încât să se pună piatra de temelie pentru alegerile prezidenţiale din toamnă.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Legea partidului mare

Asculta acest articol De fiecare dată când un partid creşte vertiginos una dintre temele intens dezbătute este legea votului uninominal

Sigla Informatia Zilei

Cine salvează USR?

Asculta acest articol Din diverse cauze cel mai nou partid nu a primit atenţia cuvenită nici din partea presei, nici