Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preţurile pentru un loc de veci diferă în cimitirele din Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Preţul unui loc de veci, din cimitirele de pe raza oraşului, diferă foarte mult deşi amplasamentul, spaţiul pe care se întinde şi modul de îngrijire nu este tot timpul exemplar.
Preţul unui loc de veci, din cimitirele de pe raza oraşului, diferă foarte mult deşi amplasamentul, spaţiul pe care se întinde şi modul de îngrijire nu este tot timpul exemplar

În municipiul Satu Mare există un cimitir care aparţine primăriei şi încă patru care aparţin de Biserica Ortodoxă, nepunând la socoteală celelalte care aparţin altor culte. Preţul unui loc de veci, din cimitirele de pe raza oraşului, diferă foarte mult deşi amplasamentul, spaţiul pe care se întinde şi modul de îngrijire nu este tot timpul exemplar. 

Problema locurilor de veci din cimitirele sătmărene a fost dicutată în nenumărate rânduri, a fost întoarsă pe toate părţile şi presărata cu tot felul de scandaluri care din păcate a lăsat un gust amar cetăţenilor din municipiul nostru.

Cimitirul de pe strada Amaţului este cel mai mare din oraş, fiind administrat de către Administraţia Domeniului Public (ADP). Din nefericire în acest cimitir nu mai sunt locuri libere.Soluţiile pe care administratorii le-au găsit pentru persoanele ce vor cu tot dinadinsul să îşi îngroape morţii aici, sunt de-a dreptul sinistre. Bozai Cristian, direcorul ADP Satu Mare spune că sunt morminte părăsite sau persoane care nu mai pot fi găsitea căror contract a expirat. În aceste condiţii o altă persoană poate fi înhumată acolo. „Deocamdată nu mai sunt locuri în cimitirul de pe strada Amaţului, dar avem locuri cu contracte expirate. Pe aceste locuri pot fi înhumaţi alţii, peste persoanele deja înmormântate acolo.Noi ne dorim extinderea cimitirului, dar din păcate acest lucru nu a mai fost posibil din 2010. Atunci s-a achiziţionat o suprafaţă de 240 metri pătraţi, ocupată şi ea la momentul de faţă. Până ce se vor găsii soluţii, persoanele care locuiesc în zonă sau cele care doresc să îşi înmormânteze apropiaţii în acest cimitir, sunt nevoiţi să apeleze la celelalte cimitire din municipiu“, a declarat Bozai Cristian.

În aceste condiţii preţurile pentru un loc de veci în cimitirul de pe strada Amaţului este de 390 lei, dacă contractul se semnează pe o durată de 25 de ani şi 177 lei, dacă se semnează pe doar şapte ani.La aceste cheltuieli se mai adaugă taxa de întreţinere, în valoare de 33 lei pe an.

Biserica Ortodoxă, din Satu Mare, are doar patru parohii care deţin şi administrează cimitire în zone diferite ale oraşului. Preoţii susţin că fiecare parohie ar trebui să aibă cimitirul propriu, iar primăria Satu Mare ar trebui să le ofere biserici ternuri gratis conform legii. „În ultima şedinţă a Protopopiatului s-a adus în discuţie necesitatea mai multor cimitire. De dorit ar fi ca fiecare parohie să aibă cimitirul ei, iar primăria să ofere gratuit aceste ternuri aşa cum legea prevede. De asemenea primăriile, din tot judeţul, au alocat bani pentru construirea de capele, dar în oraşul Satu Mare nu s-a procedat la fel. Terenuri pentru cimitire s-au dat doar bisericii romano-catolice.Noi săraci am fost, săraci rămânem“, a povestit preotul Pașca Viorel.

În toate cimitirele Bisericii Ortodoxe sunt destule locuri libere unde credincioşii ortodoxi, dar şi aparţinători ai altor culte pot să meargă să îşi înmormânteze persoanele dragi. Neobişnuit este faptul că preţurile diferă destul de mult de la un cimitir la altul.

Cimitirul de pe strada Macului se întinde pe o suprafaţă de 500 metri pătraţi şi este ocupat doar în proporţie de 30%. „Din păcate în această zonă nu exista mijloc de transport în comun, de aceea doar persoanele ce stau în zona îşi îngroapă aici morţii .Preţul unui loc de veci este de 1000 de lei pentru toată lumea indiferent de religie“, spune preotul Sehu Vasile.

Cimitirul de le strada Lucian Blaga se întinde pe o suprafaţă de un hectar jumate şi este ocupat în proporţie de 50%. Aici credincioşii din parohia bisericii, care administrează locurile de veci, nu plătesc nimic, iar pentru ceilalţi preţul este de 750 lei. „Consider că enoriaşii parohiei noastre merită trei metrii pătraţi de pământ după toată susţinere pe care o acordă bisericii noastre“, spune preotul Paşca Viorel.

Cimitirul de pe strada Bariţiului are preţurile puţin mai piperate. Dacă esti membru al parohiei, care adminitrează cimitirul, preţul este de 500 de lei, iar dacă esti creştin ortodox, din altă aprte a judeţului, preţul este de 1000 de lei. Trebuie să plăteşti mai mult dacă ai altă religie decât cea ortodoxă şi anume 2000 lei, iar pentru o criptă de două persoane preţul este de 3000 lei pentru toată lumea. Suprafaţa pe care se întinde cimitirul este de 830 metri pătraţi, fiind ocupat în proporţie de 90%.

Cel mai nou cimitir din oraş aparţine parohiei Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.A fost inaugurat în luna septembrie a anului trecut, este situat în cartierul Balta Blondă şi dispune de 4000 de locuri. Preţurile de aici se ridică la 600 de lei, iar pentru o criptă enoriaşii trebuie să plătească 1500 lei.

Dacă e să ne luăm după amplasament, spaţiul pe care se întinde şi modul în care este îngrijit, preţurile din cimitire nu se justifică. „Preţurile pentru locurile de veci, din cimitire,se decid în consiliul parohial, ţinându-se cont de mai multe criterii şi nu pot fi contestate. Aceasta este rânduiala bisericii“, a declarat protopopul Ioan Socolan.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns