Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Supărat în general pe guvern, Crin Antonescu s-a descărcat pe miniştrii săi. PNL a oferit în ultimele zile un spectacol politic de zile mari. Nu doar că a făcut o rotire de cadre, ci a ţinut şi o lecţie de liberalism în faţa camerelor de luat vederi. Nu ştim cum a decurs şedinţa în care s-au luat decizii atât de şocante pentru opinia publică. Lumea nu este obişnuită să vadă un ministru schimbat fără ca în prelabil să nu fi fost ţinta unui scandal.

Trebuie să recunoaştem că liberalii au operat nişte schimbări majore fără să fi fost presaţi de cineva anume. Nu au fost presaţi nici de PSD sau de premierul Ponta, nici de preşedintele Băsescu. Prin urmare s-ar putea bănui că în spatele acestor manevre se află o eventuală luptă internă. Se vorbeşte despre grupul Ruşanu, se vorbeşte despre unii miniştri PNL care ar fi fost prea apropiaţi de Victor Ponta. Cert este că în PNL s-a  petrecut o mini-revoluţie.

Mai devreme sau mai târziu, trebuia ruptă pisica în două. Lucrurile nu mergeau bine. PDL a guvernat prost, iar USL a dat destule semnale că guvernează şi mai prost. În general li s-a reproşat liberalilor că nu se opun măsurilor de stânga promovate cu nonşalanţă de PSD. O analiză nu foarte exigentă scoate în evidenţă mai degrabă indolenţa miniştrilor liberali decât “liberalismul” de care au fost animaţi.

Cel mai puţin liberal s-a dovedit ministrul de Finanţe. Daniel Chiţoiu nu a reuşit în scurtul său mandat să implementeze nicio măsură liberală. Mai mult decât oricare dintre miniştri liberali, el era cel ce trebuia extras din cabinetul mult prea social democrat condus de Victor Ponta.

Teoretic, remanierea dreptei din guvern, poate fi o lovitură de imagine pentru Crin Antonescu. Depinde însă cum vor privi pesediştii aceste manevre. Recent premierul spunea că este o prostie să cataloghezi măsurile economice de dreapta sau de stânga. Liderii PSD s-au arătat deranjaţi de pretenţiile doctrinare ale liberalilor. Afişarea superiorităţii liberalismului este o ofensă adusă social democraţiei şi putem bănui că vor naşte reacţii dure. Nu ar fi pentru prima oară când în Guvernul României se ciocnesc ideologiile.

Un alt aspect care se pare că a deranjat PSD-ul a fost prezentarea lui Klaus Iohannis drept vicepremier. Ministrul de interne, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD, nu poate fi vicepremier pentru că atribuţiile sale se ciocnesc de atribuţiile vicepremierului Gabriel Oprea. O altă neclaritate este legată de pretenţiile lui Iohannis de a-şi păstra şi funcţia de primar al Sibiului. El a invocat cazul lui Victor Ciorbea, care s-a autosuspendat din funcţia de primar general al Capitalei pentru şase luni pe perioada cât a fost prim ministru. Exemplul nu este foarte fericit, privind în urmă la cariera lui Victor Ciorbea.

În sfârşit, Crin Antonescu i-a prezentat pe cei trei candidaţi ca şi cum ar fi deja miniştrii. Cei nominalizaţi trebuie să treacă examenul de la Cotroceni. Dacă Traian Băsescu îi găseşte vreunuia dintre ei vreo boală ascunsă, la fel cum a procedat în cazul altor propuneri din partea PNL?

Crin Antonescu a manageriat bine această mişcare politică, însă dificultăţile abia încep. Desigur PNL îşi doreşte să fie mai vizibil în guvern, dar cum va reacţiona PSD? Crin Antonescu îşi pregăteşte platforma pentru alegerile prezidenţiale, drept pentru care se poate aştepta la contramăsuri din partea partidelor de opoziţie, precum şi a lui Traian Băsescu. O lecţie de liberalism este oricând binevenită, însă cine este dispus să şi-o însuşească într-un an cu două alegeri? În nici un caz, PSD-ul.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Proiecte uitate

Asculta acest articol Despre descentralizare s-a vorbit încă din primele zile de după căderea regimului comunist. Fiecare partid a avut