Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dacă PNL declară război PSD fără să aibă în spate nicio variantă de rezervă înseamnă sinucidere curată. Crin Antonescu, mai explicit decât înainte, îl avertizează pe Victor Ponta că va fi premier doar până după alegerile prezidențiale. Cel care-i va lua locul va fi Klaus Iohannis. Mai clar decât atât nu se poate. Această declarație este actul prin care, din punct de vedere politic, i se pune capăt Uniunii Social Liberale. După o amenințare de o asemenea gravitate, între niște oameni normali, nu mai poate avea loc nicio împăcare. Crin Antonescu nu s-a limitat doar la declarații politice obișnuite. El mai spune ceva care ar trebui să-l îngrijoreze pe Victor Ponta. Mai zice Crin Antonescu: măsurile luate de guvernul Ponta nu au dat rezultate economice. Când afirmi așa ceva, evident nu mai ai ce să cauți în guvernul respectiv. Niciun urs în hibernare nu ar putea răbda asemenea ofense. Dacă Victor Ponta trece cu vederea aceste declarații și se mai roagă de PNL să rămână la guvernare înseamnă că este foarte disperat și că nu are asigurată o majoritate de rezervă.

La rândul său, conducerea restrânsă a PNL, aruncă partidul în haos dacă nu a demarat negocieri cu partidele de dreapta, precum și cu Traian Băsescu. PDL a lansat o mică diversiune, spunând că ar fi de acord cu o colaborare cu PNL, însă fără Crin Antonescu. PSD ar putea prelua din mers ideea, continuând colaborarea cu un PNL fără Crin Antonescu.

Până la urmă Antonescu își joacă singur propria carte. El este cel ce s-a împotrivit primirii la guvernare a UDMR, după alegerile parlamentare din decembrie. Nu se vede cu cine ar putea încheia o alianță strategică înainte de prezidențiale. Partidele de dreapta, oricât ar fi de dispersate, nu o să-și lase baltă proprii candidați prezidențiali pentru a susține un candidat PNL decât cu condiția numirii unui prim ministru din rândurile lor. Or, Antonescu deja îl proclamă pe Iohannis viitor premier. Nu are logică decât din perspectiva competiției pentru Cotroceni.

Dacă PNL nu iese de la guvernare șansele lui Antonescu de a ajunge președinte sunt nule. Pe de altă parte, nu vedem cum s-ar putea reîntoarce alături de Ponta. Liderul liberal și-a trasat deja strategia pentru prezidențiale, una foarte clar anti-PSD. Ar fi într-o mare încurcătură dacă PSD ar accepta toate condițiile, numindu-l pe Iohannis vicepremier în locul lui Gabriel Oprea, reconfirmând în USL candidatura lui Crin la președinție. Ce s-ar rezolva? Nimic altceva decât prelungirea unei agonii.

Alianțele strategice întârzie să apară, în ciuda disputelor foarte aprinse. Pe dreapta nu mișcă nimic. Băsescu, Blaga, partidele mici, sunt în așteptare. Circul oferit de USL le pune într-o lumină favorabilă. Asistăm nu doar la autodistrugerea USL, ci și la nașterea unei alternative la guvernare. Cum va arăta forța politică viitoare nu au cum să știe nici Ponta, nici Antonescu, nici Băsescu și cu atât mai puțin alegătorii.

Indiferent de deciziile ce se vor lua în următoarele două-trei zile un lucru este sigur: la guvernare sau în opoziție, PNL ține morțiș să se transforme într-o forță anti-PSD, anti-Ponta. Preluînd din mers temele dreptei, de la grija față de statul de drept, la anticorupție, pe parcursul campaniei electorale PNL va intra în coliziune și cu actuala opoziție, periclitându-și șansele de a intra într-o alianță electorală și totodată strategică la fel de puternică precum a fost USL.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Este mâna lui Băsescu

Asculta acest articol     În politică nu este suficient să ai doar o majoritate copleșitoare, ci trebuie să fii și