Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Inspectorii sanitar veterinari avertizează fermierii asupra pericolului pestei porcine africane

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

   În perioada 28 februarie – 6 martie, inspectorii sanitar veterinari sătmăreni au făcut 67 de acţiuni de control în unităţi şi gospodării ale populaţiei. Inspectorii sanitar veterinari avertizează fermierii asupra pericolului pestei porcine africane.

Au fost verificate exploataţii profesionale şi non profesionale de animale, depozite alimentare, unităţi de alimentaţie publică, cantine, unităţi de vânzare cu amănuntul, pieţe agroalimentare, brutării, laboratoare de cofetărie, unităţi de ambalare a aproduselor de origine non animală, unităţi de procesare carne, unităţi de procesare lapte.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa  Alimentelor Satu Mare, atenţionează crescătorii de animale asupra riscului de Pestă Porcină Africană, care a fost  confirmată în Uniunea Europeană. Ea afectează mistreţii şi porcii domestici.

Boala nu se transmite de la animale la om şi nu afectează omul. Pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de pieţei.

Sătmărenii care în acest sfârşit de săptămână taie porci în sistem tradiţional pentru consum propriu pot solicita examenul trichineloscopic sâmbătă, 8 martie, între orele 8-13 şi duminică, între orele 8-12, la Circumscripţia Sanitar Veterinară din Someş.

Carnea provenită de la porcii sacrificaţi în gospodăriile populaţiei este destinată strict pentru consum familial. Este interzisă comercializarea cărnii de porc sub orice formă obţinută în urma sacrificărilor de porci din gospodăriile populaţiei.
Nerespectarea prevederilor legale atrage după sine sancţiuni contravenţionale sau penale după caz.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

Lasă un răspuns