Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Înainteprăznuirea Bunei Vestiri

Înainteprăznuirea Bunei Vestiri
Înainteprăznuirea Bunei Vestiri
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
 Înainteprăznuirea Bunei Vestiri
Înainteprăznuirea Bunei Vestiri

Înainteprăznuirea Bunei Vestiri – Pentru pregătirea sufletească a credincioşilor toate sărbătorile împărăteşti sunt precedate de un timp de pregătire, de anticipare sau introducere, numit „pre-serbare”, „înainte-serbare” sau „înainte-prăznuire”. Ele au, de asemenea, şi o perioadă de continuare sau prelungire a serbării, numită „după-serbare” sau „după-prăznuire”. Prin aceste perioade de pregătire şi de prelungire, sărbătorile mari sunt ca soarele care, înainte de a răsări el însuşi, îşi trimite razele, iar după ce apune, lumina lui stăruie încă pe culmi. Ziua cea dintâi a înainte-serbării se numeşte „începutul sărbătoririi”, iar ziua ultimă a după-serbării se numeşte „odovania”, adică sfârşitul, dezlegarea sau încheierea sărbătorii. Biserica Ortodoxa sărbătoreşte mâine, 25 martie, Buna Vestire. Sărbătoarea marchează momentul în care Fecioara Maria primeşte vestea că Îl va naşte pe Mesia Cel aşteptat de veacuri. Buna Vestire sau Blagoveştenia este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului

Preacuviosul Zaharia (sec. XI) – a fost fiul unui om bogat din oraşul Kiev pe nume Ioan. În momentul în care Ioan s-a îmbolnăvit grav a chemat pe stareţul Nicon († 1088) din mănăstirea Pecerska, rânduind ca după moartea lui o parte din avere să se împartă săracilor, iar restul să-i păstreze cel mai bun prieten al său, pe nume Serghie, până ce fiul său Zaharia va creşte mare. După ce au trecut anii tânărul Zaharia şi-a cerut banii de la Serghie. Acesta a refuzat să-i dea afirmând că nu îi este dator cu nici un ban pentru că tatăl lui a împărţit toată averea săracilor. După mai multe încercări Zaharia l-a chemat pe Serghie să jure în Biserica Sfintei Mănăstiri că nu a primit niciun ban de la tatăl său. Serghie a jurat! Însă când a vrut să sărute icoana Maicii Domnului pe care jurase, nu s-a putut apropia! Înfricoşându-se, a mărturisit adevărul şi a dat aurul şi argintul ce i se încredinţase. Zaharia şi-a sfârşit viaţa ca monah în Pecerska. Cu banii lui s-a zidit Biserica Sfântului Ioan Botezătorul din cuprinsul Mănăstirii.

Sfântul Artemon, Episcopul Seleuciei din Pisidia (Asia Mică; sec. I) – Artemon a fost unul din cei şaptezeci de apostoli şi ucenic apropiat al Sfântului Apostol Pavel.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns