Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EVENIMENT LA TURȚ BĂI

Peste 1500 de creștini la hramul Mănăstirii “Sfântul Gheorghe”

Peste 1500 de creștini la hramul Mănăstirii “Sfântul Gheorghe”
La Mănăstirea "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" din Turț-Băi, Țara Oașului, a fost zi de mare sărbătoare, nu doar pentru celebrarea hramului lăcașului de cult, ci și pentru prezența în mijlocul celor peste 1500 de credincioși a Preasfințitului Episcop Timotei Sătmăreanul.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentul religios a început de la ora 9:00, cu primirea arhiereului vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului de către copiii din ansamblul folcloric Florile Țurțului, condus de către profesoara Maria Suciu.

 

 

Alături de alți copilași din comunele învecinate, toți au îmbrăcat cu mândrie și bucurie portul popular autentic, așa cum se cade la o asemenea sărbătoare, însă fără a se uita de rigorile impuse de postul Paștelui în care ne aflăm.

 

 

Obștea mănăstirii a depus o cerere la Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului pentru a-l putea cinsti pe ocrotitorul lăcașului, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, în data menționată, deoarece ziua de 23 aprilie a picat în timpul Postului Mare, astfel că nu s-a cuvenit a se prăznui hramul.

 

 

Vremea a ținut cu obștea mănăstirească și cu toți cei adunați pentru a se ruga împreună în această zi de frumoasă sărbătoare. A fost vorba despre peste 1500 de credincioși sosiți din toate comunele din Țara Oașului, precum Turț, Cămărzana, Bixad, Boinești, Târșolț, Gherța Mică și Batarci.

 

 

De asemenea, au fost prezenți și creștini veniți cu autocarul din municipiul Satu Mare, dar și pelerini din Negrești Oaș. Invitați ai evenimentului religios au fost și reprezentanți ai autorităților locale și județene, dintre care îi amintim pe: primarul comunei Turț Ioan Irime, viceprimarul comunei Turț Vasile Filimon, deputatul Adrian Cozma, secretarul de stat Cristian Valer Beșeni, consilierul județean Ioan Belbe, primarul Florin Ionici.

 

 

Începând cu ora 10:00, credincioși din satele aparținătoare comunelor menționate s-au adunat în curtea Mănăstirii, pentru a participa la Sfânta Liturghie, oficiată de un frumos sobor de preoți.

 

 

Este vorba despre părintele protopop Marcel Malanca, preotul paroh Marius Dragoș din Halmeu, părintele Viorel Grec din Cămărzana, preotul Emil Silaghi din Turț, părintele Sergiu Tămaș din Turț, precum și preoți și diaconi din protopopiatele din Maramureș.

 

 

Agapă creștinească în trapeza mănăstirii și peste 400 de porții de sarmale și cozonaci pentru credincioși

 

 

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul părinte episcop Timotei Sătmăreanul, care a vorbit despre viața și activitatea duhovnicească a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Totodată, părintele misionar care slujește la mănăstire a mulțumit tuturor pentru participare, precum și celor care au contribuit la buna desfășurare a evenimentului religios.

 

 

Fiecare preot participant i-a miruit pe credincioșii prezenți, pentru ca apoi să fie invitați cu toții la agapa creștinească din trapeza lăcașului de cult.

Au fost invitați să ia masa oficialitățile prezente, preoții și PS Timotei, însă nici credincioșii nu au fost uitați. Pentru aceștia s-au asigurat pachete cu sarmale, fiind vorba despre aproximativ 500 de porții de sarmale.

 

 

Caserolele au fost pregătite în prealabil, prin bunăvoința unor credincioși din comunele Cămărzana, Turț și Gherța Mare. Este vorba despre soții Ana și Ion Cicio, care au asigurat, și în alți ani, bucatele mult apreciate de toți participanții.

 

 

De asemenea, s-au asigurat și porții de cozonaci, respectiv cafele pentru toți cei doritori. Pentru toate acestea, s-au implicat și au făcut donații considerabile mai mulți credincioși, iar cel puțin zece bucătărese din Cămărzana, Turț și Gherța au oferit ajutor considerabil la pregătire și servire.

A fost un eveniment religios foarte reușit și apreciat de toți cei prezenți.

 

Citește și:

Mii de creștini la hramul bisericii Buna Vestire

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

IFPLUS MULȚUMIRI

Pacient recunoscător de modul în care a fost tratat de un doctor din Satu Mare

Un sătmărean de 80 de ani ne-a vizitat miercuri, 1 noiembrie 2023, la redacție, pentru a adresa mulțumiri unor specialiști de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now